Lakritskaka med chokladglasyr

Efter att ha besökt laktritsbutiken Lakridsroten i Stockholm hade jag lite nya saker att testa i köket. Satt och googlade efter lakritskaka och hittade denna hos Körsbärets kök, som i sin tur verkar ha fått det från boken Sötebröd från Brunkebergs Bageri. Däremot gillade jag inte tanken på kaffeglasyr utan valde att göra en chokladglasyr istället.

Resultatet blev en riktig lakritskaka med rejäl lakritssmak. Den är oehört maffig och mättande och efter en middag var det ingen av kvällens tre testpersoner som orkade äta upp bitarna de fått på sina tallrikar, trots att de intygade att kakan var riktigt god. Själv tänker jag äta upp lite av resterna strax iaf ;)

lakritskaka

Lakritskaka

100 g smör
200 g hackad mörk choklad

4 ägg
2 äggulor
200 g strösocker

75 g vetemjöl
15 g lakritspulver (mängden här är jättesvår att beräkna har jag lärt mig den hårda vägen. Har du lakritspulver så kan du ha i upp mot 25 g. Blandar du med saltlakritspulver som jag även testat ska du definitivt inte ha 25 g. Så börja med 10 g, rör om och smaka på smeten. Känner du ingen lakritssmak, lägg i lite till.)

50 g ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i chokladen till en jämn smet.

Vispa äggen, äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mjöl och lakritspulver och vänd ner i äggsmeten.

Häll i chokladsmeten under omrörning och vänd sedan ner ströbrödet.

Häll smeten i en smörad och mjölad form med löstagbara kanter, grädda i ca 30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten fortfarande, så känn efter med sticka. Låt svalna i formen.

lakridskaka

Chokladglasyr

1 dl vispgrädde
84 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör

Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner tillsammans med smöret och rör runt tills chokladen smällt. Låt svalna. Den ska fortfarande vara flytande. Fördela sedan över kakan.

Dekoration
8 turkiska peppar-karameller

Grovhacka dessa i en mortell och fördela över chokladglasyren.

Till servering
lättvispad grädde
blåbär

Kommentarer

milla skrev 2014-04-17 klockan 18:20

Gillar verkligen den butiken i Stockholm:) Kakan är nog kanon god önskar er en Glad Påsk

Lämna en kommentar




Reklam: