Vintertid är tid för soppa och vi fortsätter vår jakt på nya favoriter. Dagens recept är hämtat från DN.

Kikärtssoppa med parmesan
till 4 portioner

4 potatisar (250 g)
1 purjolök (fast jag skulle nog tipsa om att minska detta till en halv istället. Försök dessutom att bara använda de vita delarna så får soppan en trevligare färg)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
8 dl vatten + 2 msk konc grönsaksfond
2 burkar kikärter (à 400 g)
salt & peppar

hyvlad parmesan (snåla inte utan välj en riktigt god sort, då detta blir det som sätter mest smak åt soppan)

till servering:
bröd

i glasen:

Jeanneret – Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6830)
Rött vin från: Södra Australien, Clare Valley
Årgång 2010
Smak: Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad och mynta.
Pris: 99 kr
Källa: systembolaget.se

Skala och tärna potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en kastrull.

Häll på vatten och fond, koka tills potatisen är mjuk. Spola av kikärterna genom durkslag, tillsätt dem till soppan. Mixa soppan till puré, men slarvigt så att det finns stora bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten.

Servera med rikligt med parmesan och bröd.

Källa: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/kikartssoppa-med-parmesan-och-ragmacka

Millans kommentar: Krämig och god soppa. Dock lite väl mycket purjolök för mig, så nästa gång räcker det med en halv. Vill man slippa den gröna nyansen på soppan är det nog dessutom bara den vita delen på purjon som ska användas. Jag kan tänka mig att göra soppan igen. Chrisse slipper nog helst.

Det lätta rödvinet till med sin fruktiga smak passar perfekt för att värma mig lite extra. Även Chrisse tog gärna ett glas extra av vinet ;)