Cupcake pops – eller chokladglaserade minimuffins

För ett tag sedan hade Martha Stewart Cupcake week och ägnade en hel vecka åt att bara diskutera och baka olika cupcakes. Angie från Bakarella var en av de inbjudna gästerna. Angie gör de mest fantastiska cupcake pops du kan tänka dig. Hade sett dessa på hennes hemsida innan och när jag sedan såg videon från showen så var jag ju bara tvungen att testa.

Innan du börjar, detta tar en halv evighet att göra så se till att ha gott om tid på dig!

Chockladkakan:
33 x 23 cm – mindre långpanna

3,4 dl kakao
6,75 dl mjöl
6,75 dl socker
1 msk bikarbonat
1,5 tsk salt
180 ml matolja
360 ml mjölk
1,5 tsk vaniljextrakt (fungerar säkerligen lika bra med vaniljsocker)
1,5 tsk bakpulver
3 stora ägg, lätt vispade
360 ml varmt vatten

Gör så här:
1. Sätt på ugnen, 180 gr. Smöra en form, ca 33 x 23 cm, och bröa den med kakaopulver. (Själv använde jag bara ett bakplåtspapper i formen, struntade i helt i smörande och bröandet av formen).

2. Blanda, kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Vispa på låg hastighet samtidigt som du blandar i olja, mjölk, vaniljextraktet, ägg och till slut det varma vattnet. Varje ingredienser för sig. Blanda väl efter varje moment. Blanda tills det är en slät smet, ca 2 minuter.

3. Häll smeten i formen. Rotera former efter halva tiden i ugnen. Känn med en sticka i mitten av kakan, när den är torr är kakan färdiga vilket tar ca 45 minuter.

4. Själp upp kakan på ett galler och låt kallna i ca 20 minuter innan du försöker flytta den. Låt den svalna helt på gallret innan användning.

Cream Cheese Buttercream Frosting
Till ca 50 cupcake bites.

Ingredienser:
225 gr Philadelphia ost, rumstempererad
120 gr smör, rumpstempererad
Ca 450 gr florsocker
3 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
1. Mixa samman Philadelphiaosten med smöret i en mixer.
2. Sänk hastigheten på mixern och vänd ner florsockret. Tillsätt vaniljlextraktet och blanda runt.
3. Höj sedan hastigheten till medium och blanda tills frostingen är fluffig, ca 1 minut.

Cupcake pops, ca 50 st

Du behöver:

1 chokladkaka (se recept ovan)
Ca 4,5 dl cream cheese frosting (se recept ovan)
ca 300 gr ljus blockchoklad
Ca 300 gr vit blockchoklad eller 1 förpackning färgad candy melts om du har möjlighet att köpa det
Strössel
Non-stopp, Smarties eller daimkulor

Gör så här:

1. Smula sönder kakan med hjälp av en mixer tills det är fina kaksmulor.

Blanda i en stor skål tillsammans med forstningen till en deg.


Använd baksidan av en sked, tar ca 5-10 minuter att blanda samman.

2. Rulla till små bollar, ca 3 cm stora. Lägg dem på ett bakplåtspapper och täck bollarna med aluminiumfolie.

Låt vila i kylen ca 2 timmar eller i frysen i 10 minuter.


3. Rulla bollarna till cylindrar, tryck in dem i en kakform, ca 2 cm stor. Tryck igenom degen halvvägs så att delar av degen blir toppen och resten blir stammen. Ställ på ett bakplåtspapper. Ställ dem sedan i frysen för 5-10 minuter för att hårdna.


4. Under tiden, smält chokladen, antingen i micron eller över vattenbad. Ta ut dina cupcake pops från frysen och doppa botten i choklad och ställ dem upp och ned på ett rent bakplåtspapper för att torka. Stick ner en klubbpinne i varje innan chokladen har hårdnat och låt dem torka för 15-20 minuter.

5. Smält den vita chokladen. Doppa toppen av varje cupcake i chokladen och låt torka på ett bakplåtspapper eller stick klubborna i ett oasisblock.


6. Dekorera med non stopp, daimkulor och/eller strössel, OBS! Detta måste göras innan den vita chokladen har torkat!

7. Låt dina cupcake pops torka fullständigt innan du förpackar dem.

Marias kommentar: Det är många moment och det tar tid att vänta på att saker och ting ska svalna och hårdna i kylen/frysen. Men det är ganska skoj så länge du håller på. Detta är dock ett väldigt amerikanskt recept. Chokladkakan blir väldigt mastig och intensiv i sin chokladsmak. Receptet är till 50 cupcake pops. Jag valde att halvera kakan och ändå fick jag en bit kaka över. Jag använde drygt 75% av den halva kakan och drygt 1/3 av frostingen. Frostingen är för övrigt väldigt söt, vilket fungerar bra med chokladkakan som inte är supersöt.

När du har blanat kaksmulorna med frostingen så blir det i konsistensen av kakdeg. När man biter i en cupcake pops så ser du hur det ser ut som rå kakdeg, men det är det alltså inte.


Ett tips när man dekorerar dessa cupcake pops är att ställa dem på en bricka annars har du lätt strössel i hela köket. Tänk också på att inte vänta för länge sedan du har doppat hattarna i choklad för då fastnar inte strösslet. Chokladen torkade snabbt som tusan (jag använde visserligen amerikansk candy melt, så det kan ha något med saken att göra).

OM du vill göra klubbor av dem så se till att trycka ner pinnarna innan chokladen har torkat, annars kommer det inte att gå = chokladen spricker och dina cupcake pops håller inte ihop.

Det som blev över av chokladkakan har jag slängt in i frysen. Antingen gör jag nya cupcake pops av den eller så får den ätas som en vanlig chokladkaka eller så delar jag den och har i lite frosting och färska bär och gör någon slags tårta av den.

Detta recept blir till en ofantlig mängs cupcake pops helt enkelt. Du äter inte så värst många då de är söta och mäktiga! Jag har provat att frysa dem som blev över efter kalaset. Det fungerar att tina dem och sedan äta dem. Det är dock lätt hänt att de blir lite fuktiga/kladdigare än innna frysningen. Tina dem dock inte i micron för då lär chokladen smälta…

Kommentarer

Amanda i Ghettot skrev 2008-07-14 klockan 11:08

Oj, oj, oj så gott det ser ut... Jag bestämde mig nyligen för att "aldrig baka igen" efter några riktigt misslyckade muffins. Förhoppningsvis ändrar jag mig väl på den punkten, men det blir nog inte de här jag vågar mig på i första taget, det ser svårt men underbart ut...

JaniCuisine skrev 2008-07-14 klockan 21:21

Åh, jag dör! De här se jätte söta och goda ut! Ska absolut spara det här receptet på mina favoriter, och prova nån gång. :)

Berith skrev 2008-07-16 klockan 09:49

Kanske ingenting för mig som amatör men å vad det ser gott ut. Fin beskrivning på hela proceduren.

Maria skrev 2008-07-16 klockan 14:22

Berith: De ser svårare ut att göra än vad de egentligen var. Det svåra momenten var att doppa dem i choklad, och det är jag helt övertygad om att du bemästrar utan minsta problem. Det som är svårt/jobbigt snarare är att det tar tid att vänta mellan alla moment. Amanda & JaniCuisine: Låt er inte hindras av att det är många moment, prova!

Lisa skrev 2008-07-16 klockan 22:18

ÅH vad det ser gott ut! Synd att jag aldrig tar mig tid för sådana projekt.

Amanda skrev 2008-07-17 klockan 17:46

Var hittade ni Nonpareille-strösslet? Jag har letat mig halvt galen efter sånt, trodde inte det fanns i Sverige! :)

Maria skrev 2008-07-17 klockan 21:33

Amanda: Nonpareille-strösslet är inköpt på ICA. Fanns även på Coop när jag var där sist. Lycka till med letandet!

Caroline skrev 2008-07-19 klockan 00:45

Ja jisses snacka om många moment och visst verkar det omständigt men... jag ska nog banne mig prova det nångång :) Köpte btw strössel och sånt idag o bl.a. det jag såg på ena bilden... brunströssel. Har det chokladsmak eller? Gott såg det ut iaf!!

Maria skrev 2008-07-19 klockan 15:10

Caroline: Ja du, det bruna strösslet är det nog chokladsmak på. Minns inte riktigt och är inte hemma så jag kan provsmaka för stunden! ;-)

Linda skrev 2008-10-04 klockan 17:56

Vilka söta små konstverk! Inget man svänger ihop innan jobbet till fredagsfikat, dock! =) För övrigt så älskar jag den här bloggen tack vare "kockens" kommentarer till recepten. Inte bara "jättegott!" eller "Mmm". När man läser receptet: hur ska man egentligen veta om det är värt att göra, och hur man kan förbättra det? Nej, jag kanske är ett kontrollfreak men: Tack för kommentarerna/betygen!!

B skrev 2009-10-27 klockan 13:34

Vill först tacka för ett jättebra inlägg, med utförliga instruktioner och många bilder på stegen vilket verkligen hjälper! Jag bakade själv cupcake pops igår, med hjälp bl.a. av det här receptet, och jag tänkte lägga upp mina egna bilder + det här receptet (fast med lite ändringar) på min blogg, hoppas det går bra? Kommer förstås skriva att det var här jag hittade receptet och länka hit :)

Maria skrev 2009-10-27 klockan 18:33

B: Självklart får du lägga upp ditt modifierade recept och dina bilder på din blogg om du länkar tillbaka till oss. Ska bli spännande att se din version av dessa cupcake pops.

B skrev 2009-10-29 klockan 23:24

Tack, nu har jag äntligen lagt upp receptet :)

Lämna en kommentar




Reklam: