Gardo & Morris – Brut Rosé

rosa bubbel

Kärleksglasen åker fram och det rosaskimrande bubblet hälls i glasen..

rosa bubbel

Gardo & Morris Brut Rosé (nr 7732)
Mousserande vin , Rosé från Nya Zeeland
Alkoholhalt: 12,5 %
Användning: Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, aperitif eller till lätta kycklingrätter och stekt fisk.
Smak: Torr, bärig smak med inslag av smultron, röda vinbär, blodgrapefrukt och kex.
Källa: systembolaget.se

Som ni kanske läst på sistonne är vi väldigt förtjusta i de nya zeeländska vinerna från Gardo & Morris. Så valet var enkelt när vi nu skulle välja ett lite lättare bubbel som fördrink. Däremot måste jag säga att vi faktiskt blev lite besvikna. Kan vara så att förväntningarna var skyhöga och att vi väntade oss lite väl mycket av en flaska som faktiskt bara kostar lite mer än hundralappen. Smaken var god och det var lätt att dricka, men jag har nog blivit bortskämd med bra bubbel på våra nyårsfiranden, så ska jag köpa ett riktigt gott bubbel är det tyvärr inte detta jag väljer igen. Däremot, ska jag köpa ett prisvärt bubbel kan det mycket väl bli detta.

Reklam:

Cronut – Dominique Ansel Bakery

Kanske ett av de mer hypade bakverken är Cronuten från Dominique Ansel Bakeryi New York. Det beskrivs som en croissant-doughnut hybrid. De fyller detta bakverk med olika smaksättningar som de byter en gång i månaden.

maria_140209a

För att få tag i en Cronut så gäller det att utrusta sig med tåladmod! Antingen så försöker du hänga på låset och förboka en via nätet om du vet när du kommer vara i New York.

Själv misslyckades jag helt och hållet med detta. Så i stället var det bara att kliva upp och köa en ganska kall söndagmorgon i början på februari. Kön var inte superlång när jag kom strax innan klockan 9 (de öppnar klockan 9 på söndagar) så jag chansade och ställde mig i kön.

maria_140209b

Säker på att få en Cronut var jag inte då det är en begränsning av hur många de bakar varje dag. Har för mig att de tär ca 300 st Cronuts per dag som säljs. De släpper sedan in ett begränsat antal och vi andra får vackert vänta utanför och köa lite till. Efterknappt en timmes köande så var jag framme vid dörren. Nästa insläpp så var det min tur. Vi hade redan blivit förvarande att det eventuellt inte skulle räcka till alla som blev insläppta i nästa omgång. Jag stod i alla fall först och räknade iskallt med att jag skulle få min Cronut!

maria_140209c

Det är som sagt var ett bageri och de säljer även en del andra bakverk. Det mesta såg väldigt gott ut, men det var inte därför jag var här! ;-)

maria_140209d

De förbereda Cronuts på löpande bandet framme vid disken. Det var här de fick sin sista glasyr vad jag kunde se.

maria_140209f

I ett lite mindre rum längre in i bageriet så gräddades Cronutsen och jag gissar att fyllningen även preppades här.

maria_140209e

Dominique Ansel himself går ofta runt och pratar med gästerna hade jag läst tidigare. Så även denna söndag uppenbarligen. Han slog sig ner hos detta sällskap och de satt och pratade en lång stund vad jag kunde se.

maria_140209h

Specialdesignade lådor att packa ner de två Cronuts som du är tillåten att köpa om du är på plats. Vill du köpa flera så får du vackert ringa och förbeställa. Det går, men du får vara ute i enormt god tid!

maria_140209g

maria_140209i

De kanske inte ser så där superspeciella ut, men gott luktade de i alla fall. I februari så ville de ha en rosa färg i och med Alla hjärtans dag. Smaksättningen blev hallon och lychee som jag tyckte var himla god. Den drog åt det lite syrligare hållet vilket passar mig utmärkt.

maria_140209k

Cronut - Dominique Ansel

I genomskärning så såg de ut så här. Himla gott! Jag gillade smaksättningen och frasigheten hos detta bakverk. Det var inte fett och sliskigt utan bara enormt gott.

Adress:
189 Spring Street (& Sullivan Street)
New York, NY 10012
Subway: Spring Street (C-E tågen)
Prince Street (N, R, W-tågen)

Öppettider:
Opening hours:
Mån-lör: 8-19
Sön: 9-19

Pris för en Cronut var i februari 2014: $5 + tax
Karta

Marias kommentar:
Om det var värt att stå ute och köpa i över 1 timme för att få tag i en Cronut? Hell yes! Om jag hade tyckt att det varit värt det att stå där den dagen det var -15 grader men kändes som -25 grader p.g.a. blåsten? Nej, troligen inte!

Killen som stod först i kön när jag kom strax innan klockan 9 hade stått där sedan 6-tiden. Det hade jag dock inte gjort. Att köa i 3 timmar för ett bakverk när det var relativt kallt? Nja, det är nog lite too much om du frågar mig. I varmare väder och med en bok som sällskap eller en kompis så why not? Rekommenderar dig att du tar det besöket din första dag i så fall. Du tenderar ändå att vakna okristligt tidigt p.g.a. jet lag så varför inte utnyttja det i så fall?

Reklam:

Rostad rödbetssoppa med smetana

Detta är en riktigt härlig värmande soppa. Den tar tid att laga, men kräver inte mycket jobb. Bonus är att köket doftar fantastiskt gott hela tiden ;)

rödbetssoppa

Rostad rödbetssoppa med smetana
till 4 portioner

1 kg rödbetor
3 vitlöksklyftor
färska örter (ex timjan, rosmarin, torkade lagerblad)
olivolja
1 dl vatten

1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar, beroende på märke)
salt & peppar

till servering:
smetana (finns oftast bland det laktosfria i butiken. Men får du inte tag i det går det lika bra med creme fraiche)
timjan
bröd

Sätt ugnen på 200 grader.

rödbetor

Skrubba rödbetorna lätt och lägg hela, med skal, i en ugnssäker form. Ringla över olja, gissningsvis några matskedar. Krossa vitlöksklyftorna lätt och lägg i formen tillsammans med några kvistar färska örter, rikligt med salt & peppar samt 1 dl vatten. Täck formen med aluminiumfolie och tryck till runt kanterna. Ugnsbaka betorna ca 1 timme, tills de är mjuka.

Ta bort folien från formen och låt rödbetorna svalna. Skala dem och skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Skala vitlökarna och lägg även ner dem i kastrullen. Tillsätt hälften av buljongen och kör med en stavmixer tills det blivit en slät massa. Tillsätt resten av buljongen. Späd eventuellt med mer buljong om du vill ha lösare soppa.

rödbetssoppa

Värm upp soppan och servera med smetana och lite timjanblad.

Reklam:

Ångande goda torskfiléer från Findus

Idag testar vi torskfiléer som tillagas i micron.

fisk potatismos grönsaker

Potatismos, ångkokt brysselkål samt en sallad med spenat, gurka, tomat och morötter.

ångande goda

Fisken tillagas i påsen direkt i ugnen – från fryst till perfekt resultat. Ugnspåsen bibehåller fiskens alla näringsämnen och ger den en god smak och saftighet.

Lyckas med är MSC-märkt tryggfilé av torsk. Kryddad med ett nordiskt örtsmör ger det dig en underbart god smak och en perfekt tillagad fisk.
Källa: findus.se

Millans kommentar: Detta var faktiskt riktigt bra! Filéerna var av riktigt bra kvalite och trots att jag var mycket skeptisk till att stoppa dem i micron så blev resultatet riktigt bra. Findus visar sig från sin bästa sida måste jag säga!

Reklam:

Matplanering vecka 7 och 8

Vi planerar maten varje vecka och ni som följer mig på Instagram får se en hel del rätter som aldrig hamnar i bloggen. Men här kommer två hela veckor där alla recepten finns här i bloggen :)

veckomeny
Vegetarisk chiligryta till vänster och Kräftstjärtsfylld rulle till höger.

Vecka 7
Måndag: Vegetarisk/storkok: Vegetarisk chiligryta med kidneybönor (länk)

Tisdag: Kyckling: Kabanossfylld kyckling med grön ärtsås (länk)

Onsdag: Storkok/vegetarisk: Ugnsrostad pumpa med schalottenlök, fänkål och kikärter (länk)

Torsdag: resterna från onsdagen

Fredag: Pasta/skaldjur: Pasta med hummersås, räkor och sparris (länk)

 

Vecka 8 – fettsnåla veckan
Måndag: Lättlagat: Kräftstjärtsfylld rulle med ingefärssås (länk)

Tisdag: Kyckling: Thaiinspirerad kycklinggryta i ugn (länk)

Onsdag: Kött: Grekiska biffar med tsatsiki (länk)

Torsdag: Soppa/vegetarisk: Potatissoppa med pecorino (länk)

Fredag: Fisk: Stekt lax med spenat och grapefrukt (länk)

Reklam:

1 2 3