Paolo Robertos pasta med brödkrutonger och blomkål

Vi gillar Paolo Robertos mat, men det är väldans vad den mannen lyckas göra enkla saker omständiga ibland. Räkna med att du efter att ha lagat detta har använt alla plattor på spisen. Spara tid och tålamod genom att göra krutongerna vid ett annat tillfälle eller köpa färdiga. Strunta i att rosta ströbrödet, du lär ändå inte smaka någon större skillnad.

pasta

Paolos pasta med brödkrutonger och blomkål
till 3 portioner

400 g pasta linguine eller bavette (eller någon annan lång pasta)
300 g blomkål
3 skivor formbröd (eller färdiga krutonger)
3 msk ströbröd
1 dl olivolja
2 små torkage chilli (peperoncino)
2 hela vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 1/2 dl färskriven parmesanost
salt
peppar

Skölj blomkålen och dela den i små buketter

Koka upp lättsaltat vatten en en kastrull. Lägg ner blomkålen i kastrullen och låt koka i 3-5 minuter. Passa blomkålen noga, den ska vara al dente (ha ordentligt tuggmotstånd). Häll av vattnet.

Kantskär formbrödet och skär sedan brödskivorna i små tärningar. Rosta tärningarna ljusbruna i en torr stekpanna. Häll över krutongerna på ett fat och ställ åt sidan.

Rosta ströbrödet 2-3 minuter i en torr stekpanna. Rör flitigt och passa noga så att det inte bränns vid.

Häll oljan i en kastrull stor nog för att hålla hela pastarätten. Lägg i chilli och vitlök och fräs varsamt på låg värme utan att det tar färg, ca 10 minuter. Ta upp och kasta vitlök och chilli. Ställ kastrullen åt sidan.

Bryt pastan i 5 cm långa bitar och koka den al denta i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spara ca 1 dl i en kopp.

Ställ kastrullen med oljan på medelvarm platta och blanda snabbt men försiktigt i en skvätt av det sparade pastavattnet, pasta, blomkål, krutonger, ströbröd, persilja och parmesanost. Spara några skedar parmesan till servering. Smaka av med salt och peppar och rör om tills allt är väl blandat.

Servera pastan i djupa tallrikar. Strö över lite parmesan.

Källa: från Paolo Robertos stora italienska kokbok

Reklam:

Miniflødeboller – Lakrids från Summerbird

Jag hade egentligen inte tänkt blogga om det. Det var ett impulsköp vars höga pris gav mig hicka när jag skulle betala och insåg att de fyra gräddbollarna kostade 65 kr.

mini flödebollar

Men så satt jag där med mig tekopp och skulle smaka. Efter första tuggan var jag såld. Telefonen åkte upp och bilden ut på Instagram direkt. De var fullständigt ljuvliga. Ett salt lakridsskum täckt med söt vit choklad på marcipanbotten är en sådan fullträff rent smakmässigt! Det enda negativa jag har att säga om dem är priset. 65 kr är väldigt mycket pengar för 4 stycken minigräddbullar.

Bollarna är tillverkade av Summerbird som har återförsäljare på flera ställen här nere i Skåne (och säkert på andra ställen i Sverige).
http://www.summerbird.dk/

Jag köpte dem hos Karavaan Chocolaterie Te & Kaffe på Västra Mårtensgatan 7 i Lund.
http://www.karavaan.se

Reklam:

Chrisse bakar Leilas äppelpajer

Jag vet inte vad som hände med Chrisse nu i höstas. Från att aldrig frivilligt ha bakat till att ställa sig och testa flera av Leilas recept efter varandra. Men jag är inte den som klagar, så vi har smaskat i oss kaka efter kaka. Två pajer som liknar varandra väldigt mycket kommer här.

Grundrecept på 1 sats mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

äppelpaj

Amerikansk äppelpaj

1 sats mördeg

12 stora Granny Smith äpplen
saft av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Ägg och mjölk till pensling
Råsocker

serveringsförslag:
mjuk vaniljglass
lättvispad kolagrädde

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.

Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.

Fyll pajformen med de stekta äpplena.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt (som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera äppelpajen med mjuk vaniljglass och/ eller lättvispad kolagrädde.

Källa: Leila Lindholm

Millans kommentar: Klassisk god kaka som blir fantastiskt vacker om man har tålamod att vänta tills den börjat svalna, vilket vi då inte gjorde som syns på fotot. Lite kardemumma bland äpplena gör den här ännu godare.

pecannötspaj

Boston apple pecan pie
ca 8 bitar

1 sats mördeg

fyllning:
12 stora äpplen
50 smör
1½ dl farinsocker
2 tsk malen kanel
200 g mandelmassa
saft av 1 citron
100 g pecannötter
1 dl russin

pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

serveringsförslag:
vaniljsås

Sätt ugnen på 180 grader.

Gör mördegen enligt grundreceptet.

Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i tjocka klyftor.

Stek äpplena mjuka i smör, farinsocker och kanel fördelat över två omgångar.

Häll äppelklyftorna på en tallrik och låt dem svalna.

Riv mandelmassan över äpplena, tillsätt pressad citronsaft, pekannötter och russin och rör om.

Dela mördegen i två delar, den ena delen skall vara lite större än den andra.

Lägg den stora biten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock.

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Tryck försiktigt fast degen längs med kanten och låt det hänga lite deg över kanten.

Vispa ägg och mjölk och pensla kanten av degen.

Fyll pajskalet med äppelfyllningen och kavla ut den mindre degbiten. Skär den i 1½ cm breda remsor och lägg i ett rutmönster över pajen.

Kläm fast remsorna runt kanten och skär bort överflödig deg.

Ställ pajformen på en plåt, pensla remsorna med äggblandningen och strö över råsocker.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Källa: Leila Lindholm

Millans kommentar: Ojoj, här fanns verkligen allt i denna! Kan tycka att den blir lite väl söt med all mandelmassa, men det var en kaka som stack ut bland alla de andra.

Reklam:

Grillade revbenspjäll

Fick möjlighet att testa Scans revbensspjäll av Rapsgris och vi tog tillfället i akt vad som var en av de sista varma helgerna. Solen strålade och vi kunde sitta ute på altanen och äta fast det var i början på september månad. Underbart!

Jag äter inte revbensspjäll själv och har därför aldrig tillagat det heller. Efter lite efterforskningar så kom jag fram till att det vore en bra idé att förkoka dem och sedan pensla på en glaze vid själva grillmomentet. Då borde de bli så där härligt möra och ändå behålla saftigheten och få en god smak.

Förkokning av Scan revbensspjäll av rapsgris

Putsade till revbensspjällen och la dem i en stor gryta med en lag och lät dem sedan koka på svag värme i 1-1,5 h.

Lät dem sedan kallna i lagen och de fick även ligga kvar i lagen över natten i kylen. Allt för att de skulle få så mycket smak som möjligt och vara extra möra och fina.

Lag:
Vatten så att det precis täcker revbensspjällen
1 klyftad gul lök
1-2 vitlöksklyftor
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk salt/liter vatten

Förkokta revbensspjäll i väntan på grillning

Revbenspjällen såg inte mycket ut för världen efter själva förkokningen. Ganska bleka och intetsägande.

Grillade revbensspjäll med glaze

Vid själva grillningen så penslade jag på ett lager glaze på varje sida och la dem sedan på den heta grillen. Vände flera gånger så att glazen inte skulle bli för bränd. Passade även på att pensla på mera under tiden jag grillade. Sänkte sedan värmen och grillade på svag-medelhög temperatur (använder gasolgrill!).

Grillade revbensspjäll av Scan rapsgris

Förste provsmakare fick bli mina föräldrar då båda äter revbensspjäll och tycker det är gott, särskilt min pappa.

Dessa fick tummen upp! De var väldigt saftiga och möra. Enormt goda rent ut sagt! Härligt att jag hade lyckats med detta projekt. Svårt att tillaga något man själv aldrig har ätit och inte är så intresserad av att äta. Varför jag inte vill prova? Jag tycker det är lite obehagligt att sitta och gnaga direkt från ett ben. Varför vet jag inte, men så är det i alla fall. Resterna fick följa med hem i en doggy-bag. De var goda även dagen efter låter mina provsmakare hälsa!

Marias kommentar:
Det här tar tid att tillaga och kräver en del planering. Du bör rimligen koka revbenen dagen innan så att de hinner kallna i lagen och bli så där härligt möra. Dagen efter är det dags att koka glazen och sedan är det dags för grillningen.

Jag serverade strimlad ugnsbakad potatis (typ som pommes frittes) och coleslaw till.

Reklam:

Glaze till grillat kött

Glaze till grillad kött

Ingredienser:
0,5 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
0,75 dl terriyakisås
1 dl råsocker
0,5 dl honung
1 msk balsamvinäger
2 krm chipotle chili
1 msk olja

Gör så här:
1. Finhacka löken och mjukstek den i lite olja utan att den tar färg. Pressa i vitlöken efter en stund och låt den steka med ytterligare i någon minut.
2. Ha i resten av ingredienserna och låt allting koka på svag värme i 5-10 minuter.
3. Smaka av om du vill ha mera chilihetta eller inte
4. Pensla på köttet i slutet mot grillningen. Vänd ofta så att inte glazen bränns.

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Penslade på förkokta revbenspjäll med denna glaze och den gav god smak till köttet. Det gäller som sagt var att vända ofta då köttet annars lätt bränns. Du kan givetvis använda glazen även till annat kött. Blir det något över så går den att spara i en tätslutande burk i några dagar.

Reklam:

1 2 3