Filodegspaj med zucchini och ris

Även dagens recept; Filodegspaj med zucchini och ris är hämtat ur boken Grön mat, som ni kan läsa mer om här (klick). Filodegspajen är utsökt god och saftig. Det råa riset suger åt sig all vätska från squashen och det blir verkligen perfekt. Detta är ett återkommande recept hos oss vi gör minst en gång om året när squashen tar över trädgården!

Filodegspaj med zucchini och ris

filodegspaj

Filodegspaj med zucchini och ris

till 3-4 personer

500 g zucchini/squash, grovt riven
75 g långkornigt vitt ris (inte kokt)
1/2 medelstor rödlök, finhackad
75 g hård getost eller lagrad cheddar, riven
2 stora ägg, lätt vispade
2 msk olivolja
en näve dill, hackad
en rejäl näve bladpersilja, hackad

250 g färdiga filodegsark
75 g osaltat smör, smält
halvssalt och nymalen svartpeppar

tillbehör på foto:
grönsallad
tomatsallad (tomater, citronsaft, olivolja, blandade färska hackade kryddor, salt & peppar)

Filodegspaj med zucchini och ris

Sätt ugnen på 190 grader.

Blanda zucchini, ris, lök, ost, ägg, olivolja och hackade örter i en stor skål. Salta och peppra generöst.

Pensla ett filodegsark med lite smält smör och klä en ganska liten ugnsform (ca 1,5 l) med den smörade sidan nedåt. Låt filodegen hänga över kanten. Lägg på ännu ett smörat ark och fortsätt tills endast ett ark återstår.

Häll över fyllningen i den degklädda formen. Vik över degändarna så att fyllningen innesluts, dutta på lite mer smält smör så att degen hålls samman. Ta det sista degarket och skrynkla det lite i händerna så att det får en trevlig struktur. Lägg det ovanpå pajen och tryck ner det utmed kanterna.

Filodegspaj med zucchini och ris

Pensla lite mer smör på ytan och grädda pajen 45 minuter, eller tills den är gyllengul. Servera varm eller ljummen.

Källa: Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

filodegspaj som plockmat

Pajen är supergod att servera med lite blandat småplock.

🧀 Filodegsrullar med ädelost
Tre lager filodeg penslas med smält smör. Lägg i en bit ädelost och ringla över lite honung. Rulla ihop. Pensla med smör och in i ugnen ca 20 minuter, 190 grader.

🍅 Jamie Olivers tomatsallad

Diverse småplock i form av:
ölkorv / oliver / parma / ostar / kex / melon / grönsaker

🍷 I glasen: La Corte del Pozzo, Valpolicella, 2019
Nr 72121, systembolaget
“Kryddig, något utvecklad smak med inslag av fat, torkade körsbär, pomerans, salvia och kanel.”

Reklam:

Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

Kan man bli kär i en kokbok? Ja, jag tror faktiskt att jag kan bli det. Jag har länge haft en dröm om att få åka till River Cottage, men ännu har den inte slagit in och jag vet inte heller om den någon gång kommer att slå in.

Uppdaterat 2014: Drömmen slog in, läs mer här >>

Men jag dagdrömmer gärna om recepten därifrån och när Hugh äntligen släppte en bok som översatts till svenska var jag nog bland de första att beställa hem den. En regnig kväll satt jag där med post-it-lapparna och började markera sida efter sida med saker jag ville testa att göra. Jag inser att detta inte är en bok som går hem hos alla, då det är många “konstiga” ingredienser. Men den är perfekt för mig! Allt jag testat har fallit mig i smaken. Ett av recepten, Lasagne med squash och fänkål finns redan här på salt&peppar och ett till får ni strax med dagens inlägg. Filodegspaj med zucchini och ris.

grön mat
grön mat

Läckra foton och recept som får mig att vilja sätta post-it-lappar på varannan sida!

grön mat

Boken innehåller såväl festrecept som enklare tapas-varianter. Alla recept är vegetariska, men det finns även några veganrecept.

Uppdatering: Detta har faktiskt blivit min favoritkokbok av alla kokböcker jag har. Ingen annan kokbok jag lagat så mycket recept från. Så väl värd att köpas!

Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

river cottage

När vi ändå är inne på Hughs böcker så finns även denna i min samling. Efter att ha sett första säsongens tv-program var jag helt övertygad om att jag skulle laga allt i denna. Så blev det inte. Det står säkert allt du behöver veta om matlagning i denna bibel, men jag orkar inte ta mig igenom den.

river cottage

Jag vill egentligen inte säga något dåligt om den här boken, men jag använder den faktiskt inte.

The River Cottage Cookbook av Hugh Fearnley-Whittingstall

Reklam:

Lasagne med squash och fänkål

Från min senaste favoritkokbok av Hugh Fearnley Whittingstall har jag hämtat det här receptet där han skriver:

Riktig “comfort food” och precis vad man behöver en kylig höstkväll: massor av jordiga smaker, generiöst med krämig bechamelsås och en rejäl dos smältande ost.

Med en så lockade beskrivning ställde jag mig första bästa regniga dag för att fixa. Det tar en stund och diskberget växer, men det var definivit värt det. Kokboken i sig är värd ett eget inlägget, så det kommer senare. Men nu först ett recept därifrån :)

lasagne med fänkål och squash

Lasagne med squash och fänkål
till 6 personer

1 kilo squash
6 matskedar raps- eller olivolja, plus lite att stänka över på slutet
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
några timjankvistar, endast bladen, finhackade

750 g fänkål (3 stora)

150 g blåmögelost eller getost, smulad

125 g lasagneplattor (helst färska)

20 g parmesan- eller cheddar-ost, eller annan smakrik hårdost, riven

havsalt och nymalen svartpeppar

bechamelsåsen:
1 l standardmjölk
1 lagerblad
1 gul lök, grovt hackad
1 selleristjälk, grovt hackad
några svartpepparkorn

50 g osaltat smör
50 vetemjöl
2 tsk dijonsenap

tillbehör:
grönsallad eller ärter

lasagne med fänkål och squash

Sätt ugnen på 180 grader.

Bechamelsåsen del 1: hetta upp mjölken med lagerblad, lök, selleri och pepparkorn tills den precis ska börja sjuda. Ta av från värmen och ställ åt sidan.

Squashen: Skala och kärna ur squashen och skär den i 2 cm stora tärningar. Vänd runt dem med 4 msk olja i en ugnsform, salta och peppra generöst. Ugsnrosta 30 minuter, eller tills squashen är mjuk. Ta ut ur ugnen och vänd genast runt med vitlök och timjan. Ställ åt sidan.

Fänkålen: Ansa fänkålen, avlägsna de yttersta lagren och skär sedan ca 5 mm tjocka skivor. Hetta upp ytterligare 2 msk olja i en stor stekpanna på medellåg värme. Lägg i fänkålen och fräs den 10-15 minuter, tills den är mjuk. Ställ åt sidan.

Bechamelsåsen del 2: Värm försiktigt upp mjölken igen och sila av den. Hetta upp smöret i en stor kastrull på medelvärme. Rör ner mjölet så att det blir en slät pasta (roux) och låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen. Tillsätt ungefär en fjärdedel av den varma mjölken och rör om ordetnligt så att det blir slätt. Tillsätt resten av mjölken i 3-4 omgångar så att det blir en slät sås. Ställ tillbaka på värmen och låt puttra svagt några minuter, rör om ofta, till en tjock sås. Rör ner senapen och krydda med salt och peppar.

lasagne med fänkål och squash

Sätta ihop lasagenen: Bred ut en tredjedel av bechamelsåsen i bottnen på en ugnsform (ca 20 x 22 cm). Lägg på hälften av lasagneplattorna och strö över den rostade squashen i ett jämnt lager. Ringla över ännu en tredjedel av såsen. Lägg på ett lager till av lasagneplattorna och sedan fänkålen. Strö över den smulade osten och avsluta med resterade bechamelsås.

Strö över den rivna osten och stänk på lite olja. Ugnsbaka cirka 30 minuter, tills ytan är gyllengul. Låt stå 5 minuter och servera sedan med ärter eller grönsallad.

Källa: Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

lasagne med fänkål och squash

Mat som passar utmärkt ihop med regn mot fönsterblecket och ett glas vitt vin.

Reklam:

Kall currydoftande soppa med selleri

Med rubriken “Currydoftande soppa på späda rotsaker, vitt vin, libbsticka, räkor och rotsakschips” fångades genast mitt intresse när jag såg det i Sydsvenskan. Receptet klipptes ut och testades direkt veckan efter. Inte förrän det började bli färdigt undrade jag vart vinet tog vägen, var det meningen att jag skulle dricka det undertiden maten lagades? Och räkorna? De måste nästan vara till servering? Jag hatar slarviga recept.

kall soppa

Kall currydoftande soppa med selleri
12 portioner som förrätt, ca 8 som huvudrätt

1 kg rotselleri
300 g morot
0,5 + 1 tsk salt
2 msk tunt skivad skalad ingefära
0,5 dl neutral rapsolja
3–4 klyftor vitlök

2 tsk curry
1 tsk gurkmeja eller 1 msk finriven färsk
8–12 dl vatten

finrivet skal av 0,5 liten eko-citron
2 msk pressad citron
ca 1 tsk råsocker
ca 1 tsk salt
5 dl yoghurt naturell (ej mild)

Till servering:
Rotsakschips
Strimlad libbsticka eller korianderblad
Gräslöksblommor

Dela rotsellerin i stora bitar. Skär av skalet med vass kniv. Dela i mindre bitar och skiva riktigt tunt. Skala eller skrubba morötterna och skiva något tjockare.

Lägg i en tjockbottnad vid gryta eller traktörpanna med olja, ingefära och oskalade vitlöksklyftor. Salta lätt och fräs rotsakerna mjuka på låg värme ca 10 minuter. Skaka runt då och då.

Ta av locket, rör ner gurkmeja och curry och fräs vidare någon minut. Slå på vatten så att det precis täcker och sjud ca 5 minuter eller tills rotsakerna är mjuka men har färg och smak kvar.

För över till en mixerkanna. Om du inte har en sådan får matberedaren duga. Kör till helt slätt mos, kör inte för länge, då förlorar du arom. Rör ner yoghurten och späd med ressten av vattnet till lagom konsistens. Rör ner rivet citronskal och smaka av med pressad citron, socker och salt.

Servera soppan kyld med strimlat grönt ovanpå och rotsakschips bredvid.

Källa: Lisa Förare Winbladh, Sydsvenskan, 4 augusti 2013

Millans kommentar: Chrisse tog en sked och sa direkt nej, men försökte trots allt att äta lite till. Men icke, den gick inte ner. Själv åt jag upp min portion men blev inte direkt förtjust i det. Curry-smaken tog över det mesta. Nä, då föredrar jag en kall Gazpacho istället.

Vad tycker du om kalla soppor? Har du någon favorit vi bör testa nästa sommar?

Reklam:

Veckomatsedel vecka 35

Måndag: Chrongryta och ris
Tisdag: Lasagne –> här finns massa olika sorters lasagne
Onsdag: Äter inte hemma
Torsdag: Hemmagjorda hamburgare med coleslaw
Fredag: Köttfärslimpa m. kantarellost och rökt skinka
Lördag: Italiensk potatiskaka med grillad fläskytterfilé och rödvinssås
Söndag: Gudfaderns pasta

Marias kommentar: Gamla klassiker uppblandat med lite nyheter. Gudfaderns pasta från Husmorsorna har vi ätit flera gånger, men jag inser att jag aldrig har bloggat om det. Det får det bli en ändring på. Den italienska potatiskakan har jag haft liggandes bland recepten som jag vill testa i en halv evighet. Återstår att se om det blir så på lördag eller ej då det tar lite tid att göra. Köttfärslimpa har vi gjort ett antal gånger, men denna får en lite annorlunda smaksättning. Recept kommer framöver.

Lasagne är tacksam mat att värma i lunchlådan. Ska försöka få i lite mer grönsaker i den än vad vi i normal fall har. Bra om man slipper dra med sig en extra burk med sallad/grönsaker som komplement. Allt-i-ett är toppen!

Reklam:

1 2 3