Gogreen – test av några nyheter

För några dagar sedan bloggade jag om en massa blandade nyheter i butikerna. Två av nyheterna från Gogreen har nu fått landa hemma hos oss för hårdtest ;) Det är milt uttryckt hiss och diss som gäller idag..

majs i förpackning

Det nya är alltså GoGreen som landserat ekologiska grönsaker i miljö- och hälsovänlig pappersförpackning, helt fri från Bisfenol A (Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som har återfunnits i konservburkar). Följande produkter är nya: Gourmet majs, Gröna ärter, Krossade tomater och Champinjoner. Och en förpackning kostar ca: 13,90 kr – 15,50 kr.

ärtor

Vi börjar med ärtorna. Det är ingen rolig historia det här. Nu ska jag erkänna att jag aldrig köper ärtor i plåtburk heller. Jag kan verkligen inte förstå varför man skulle göra det när världens godaste ärtor finns i storpack i frysdisken. Färgen är oaptitlig, konsistensen som mjölig potatis och dessutom inlagda i socker. Jag är ledsen, men dessa går inte hem hos mig. Tanken var att de skulle ner i dagens mat, men så blev det inte.

ärtor

Lösningen blev att ta fram Findus ärtor, direkt från frysen. Både billigare, nyttigare, godare och vackrare!

majs

Nästa produkt ut att testas var majsen. Krispiga, vackra, gyllengula majskorn med riktigt god smak! De åkte rakt ner i Paellan!

Så, hur ska jag nu bedömma de här produkterna? Överlag gillar jag Gogreens sortiment. Deras kikärtor och färdiga bönmixer i paket är standard i vårt kök. Majsen nu var riktigt god och jag är ganska säker på att både svampen och tomaterna snart kommer att landa i kundvagnen. Så trots att jag totaldissar ärtorna är jag positiv.

 

Reklam:

Proviva Päron & Äpple

Proviva Päron & Äpple

Någon gång då och då köper vi hem Proviva och nu såg jag att det hade kommit en i smaken Päron & Äpple. Den fick följa med hem och försvann i ett nafs. En frisk och fräsch fruktdryck som jag gärna dricker igen! Tummen upp härifrån!

Reklam:

Älgfärsfyllda pitabröd med grönsaker

För någon vecka sedan fick man sex pitabröd för 5 kr på ICA. Nu gällde det bara att använda upp dem på lämpligt sätt :) Resultatet blev en supergod älgfärsröra att fylla bröden med.

älgfärsfyllda pita

Älgfärsfyllda pitabröd med grönsaker
räcker till 6 pitabröd

300 g älgfärs (eller nötfärs)
rejäl klick smör
grillkrydda
lite purjolök
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
peppar

tillbehör:
pitabröd
grönsaker (ex. sallad, gurka, tomat, paprika)
lingonsylt (ja, jag vet, det låter konstigt, men älgfärsen är faktiskt väldigt god ihop med en klick lingongsylt)

älgfärs

Fräs älgfärsen i en rejäl klick smör och krydda med lite grillkrydda. Tillsätt lite finstrimlad purjolök. Fräs till färsen är genomstekt. Tillsätt grädde, fond och peppar. Låt puttra ett par minuter.

Servera i pitabröd med grönsaker.

älgfärsfyllda pita

Till detta drack vi ett smakrikt rödvin som föll oss båda i smaken. Dock ska jag erkänna att vi inte drack upp hela flaskan, utan det överblivna åkte dagen efter rakt ner i en gryta där den satte rejäl smak. Mångsidigt vin!

Tamarí AR Malbec (nr 6442)
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt från Argentina
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15,0 %
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Smak: Mycket fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av blåbär, svarta vinbär, salvia, choklad och vanilj. Fairtrade.
Källa: systembolaget.se

Reklam:

Vad gör en bra semla?

Semla

I år har det nog blivit rekord i semelätning för min del. Jag brukar annars på sin höjd ät en semla per säsong och med det är jag ganska nöjd.

I år har jag hunnit avverka inte mindre än fyra stycken och de har varit av skiftande kvalitet. En kollega på jobbet bjöd på hembakade semlor på fredagsfikat och den var mindre sett till storleken än den på bilden, men alldeles lagom sett till att den serverade på förmiddagen innan lunchen. Himla god må jag säga.

Sen körde vi på ett säkert kort när det var dags för semelpremiär för dottern och åkte till Gullkragen och inhandlade varsin semla. Dottern var i himmelriket och föll som en fura för semlor. Kanske inte så konstigt då hon är tokig i marsipan och gillar grädde. En lyckad kombo kan tyckas i så fall.

Sen gjorde jag misstaget och köpte med mig två semlor hem från City gross när vi var där och handlade dagen efter fettisdagen. Ett stort misstag, det var gårdagens semlor. Tycker dock inte att det borde ha varit så avgörande för det hela och det är nog inte den största anledningen till varför både jag och dottern faktiskt slängde större delen av våra semlor i komposthinken i stället.

Det som skulle föreställa vara mandelmassan smakade vedervärdigt. Konstgjort så in i norden. Näe, fy, usch och blä rent ut sagt. En semla från City gross blir det då aldrig igen för vår del.

Sist ut blev det från Trandareds konditorisom blev testvinnare i något av alla de semmeltest som publicerades i samband med fettisdagen.

Den var god, men Gullkragens semla var outstanding i vårt tycke så hädanefter är det dit vi tänker gå och köpa våra semlor, eller baka egna.

Jag är sugen på att testa Roy Fares Cupcake semlor, men det får nog bli nästa säsong.

Vill du baka egna så kan du testa Lenas glutenfria muffinssemlor, eller Millans fastlagsbullar som utgick från ett recept från Jennie på Kalasgott.

Reklam:

Köttfärsfrestelse

En smidig gratäng som passar såväl stor som liten.

Köttfärsfrestelse

Köttfärsfrestelse
till 6 portioner

Ingredienser:
500 gr nötfärs
1 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor
1 kula mozzarellaost
8-10 potatisar
3 stora morötter
1 gul lök
50-100 gr riven ost
4-5 dl grädde, valfri fetthalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och strimla potatisen i morötterna, (jmf potatisstrimlorna som du gör när du gör Janssons frestelse, ca 0,5×0,5 cm i diameter på ett ungefär).

3. Bryn färsen, smaksätt med salt, svartpeppar, örtkryddor och chilisås. Ställ åt sidan.

4. Skala och skiva löken ganska tunt.

5. Ta en ganska stor ugnsfastform alternativt en mindre långpanna. Täck botten med ett lager potatis/morötter. Ha över all köttfärsfyllning, riv bitar av mozzarella och lägg ovanpå. Toppa med den råa gula löken.

6. Avsluta med ytterligare ett lager potatis/morötter.

7. Häll över grädden och ställ in formen strax under mitten i ugnen.

8. Ta ut formen efter ca 45 minuter, späd eventuellt med mer grädde om gratängen verkar torr. Toppa med en god smakrik ost och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills osten har fått fin färg.

9. Känn med en sticka att potatis/morötterna verkligen är mjuka. Täck annars formen med lite aluminiumfolie så att den inte bränns och grädda en stund till.

10. Ta ut formen och låt den vila i minst 10 minuter innan du serverar gratängen. Den behöver mogna lite för att smaka som bäst.

11. Servera med en god sallad till.

Smaklig måltid!

Köttfärsfrestelse

Marias kommentar:
Fungerar ypperligt i matlådan dagen efter, men jag undviker att frysa den då det är potatis. Vet dock andra som gör det och tycker det fungerar finfint. Smaken är som baken där.

Gratängen blir godare med äkta vispgrädde, så är det bara… Har du en skvätt så slå gärna på det, tänker du på kalorierna så skippa hellre mozzarellaosten i mitten av gratängen i så fall.

Det fungerar givetvis utan någon ost alls och bara med potatis om du hellre vill det. Andra rotfrukter kan säkerligen också fungera. Bara att prova sig fram till vad ni gillar bäst i just er familj.

Just den variant som är på bilden är endast med potatis och ingen ost alls i. Det blev även gräddmjölk då grädden hade gått åt till kakbak dagen innan. En betydligt magrare variant, men god den också. Låt bara gratängen få god tid på sig så att den blir så där härligt krämig.

Reklam:

1 2 3 4 5