Bulby på besök

Vissa reklamkampanjer är bara för knäppa! Jag kunde dock inte låta bli att le när jag kom hem, öppnade kartongen som väntade på mig, och hittade Bulby.

I´m Bulby, and I would like to say thanks for accepting me into your home. I´ve never been to Sweden before, but it alredy felt very cold inside this box. I would love to see the sight around you town, and show my friends of my travels. It would be great if you could take me out in your town and take some pictures of me.

Vi får väl se om det blir några fler foton på Bulby här i bloggen. Han verkade inte direkt glad när jag lyfte ut honom i snö. Men han tackade för mössan då han frös ganska ordentligt..

Hi, Bulby here! The trip to Sweden went well but it is cold here! And the worst part of it all, when I finally got in, they threw me out again, just to take this picture.

Reklam:

Scones med pepparkaksfil

Söndag morgon. Tomt på bröd hemma. Bageriet stängt. Ingen jäst hemma. Jag på halvdåligt humör. En förpacknings pepparkaksfil i kylskåpet. Tja.. varför inte göra scones på den? Resultatet blev faktiskt riktigt goda scones! Det smakar inte pepparkaka, men brödet får en betydligt roligare kryddning så det kommer faktiskt att bli fler pepparkaksscones till frukost här hemma.

Scones med pepparkaksfil
till 2 personer

2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl (eller fullkornsmjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
2 dl pepparkaksfilmjölk

Sätt ugnen på 250 grader.

Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt filmjölken och och arbeta samman till en deg. Dela degen i två bitar och tryck ut på plåten med mjölad hand. Låt dem bli ca 1,5 cm tjocka.

Skåra varje kaka i fyra delar och nagga med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Reklam:

Kikärtssoppa med parmesan

Vintertid är tid för soppa och vi fortsätter vår jakt på nya favoriter. Dagens recept är hämtat från DN.

Kikärtssoppa med parmesan
till 4 portioner

4 potatisar (250 g)
1 purjolök (fast jag skulle nog tipsa om att minska detta till en halv istället. Försök dessutom att bara använda de vita delarna så får soppan en trevligare färg)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
8 dl vatten + 2 msk konc grönsaksfond
2 burkar kikärter (à  400 g)
salt & peppar

hyvlad parmesan (snåla inte utan välj en riktigt god sort, då detta blir det som sätter mest smak åt soppan)

till servering:
bröd

i glasen:

Jeanneret – Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6830)
Rött vin från: Södra Australien, Clare Valley
Årgång 2010
Smak: Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad och mynta.
Pris: 99 kr
Källa: systembolaget.se

Skala och tärna potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en kastrull.

Häll på vatten och fond, koka tills potatisen är mjuk. Spola av kikärterna genom durkslag, tillsätt dem till soppan. Mixa soppan till puré, men slarvigt så att det finns stora bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten.

Servera med rikligt med parmesan och bröd.

Källa: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/kikartssoppa-med-parmesan-och-ragmacka

Millans kommentar: Krämig och god soppa. Dock lite väl mycket purjolök för mig, så nästa gång räcker det med en halv. Vill man slippa den gröna nyansen på soppan är det nog dessutom bara den vita delen på purjon som ska användas. Jag kan tänka mig att göra soppan igen. Chrisse slipper nog helst.

Det lätta rödvinet till med sin fruktiga smak passar perfekt för att värma mig lite extra. Även Chrisse tog gärna ett glas extra av vinet ;)

Reklam:

Sötsurt fläsk med honungsrostade rotfrukter

4 portioner
Ingredienser:

Ungsrostade rotfrukter
600 gr morötter
600 gr potatis och palsternacka, ca 50/50
2 st rödlökar
0,5 pressad apelsin
0,5 dl honung
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Fläsket
400 gr skivad stekfläsk
3 msk pressad citron
1 msk japansk soja
1 msk honung
(1 krm chiliflakes)
0,5 tsk sambal olek
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter, potatis och palsernacka i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Lägg rotfrukter och lök i en långpanna. Rör samman apelsinsaft, honung och olja och ringla blandningen över rotfrukterna. Krydda med salt och peppar och rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka. Vänd runt någon gång under tiden.

2. Stek fläsket tills det fått fin färg runt om. Ta upp fläsket från stekpannan och häll av fettet. Lägg tillbaka fläsket i pannan och tillsätt citronsaft, soja, honung, sambal olek och peppar. Rör om och stek ca 2 min. Servera fläsket med de honungsrostade rotfrukterna.

Källa: Allt om Mat, men något modifierat av mig

Marias kommentar:
Den här rätten blev lite Asien möter Sverige rent smakmässigt. Hetta och syra från fläsket och sötma från den honungsrostade rotfrukterna. En spännande smakkombination helt klart!

Reklam:

Tapas SM – den stora finalen!

Tapas SM 2012

Så har vi kommit till den stora finalen i Tapas SM 2012! Mamma och pappa var hitbjudna för att tillsammans med oss smaka och försöka komma fram till vilken den bästa rätten var och framförallt, vilken som passade bäst ihop med vinet Ramon Bilbao.

De fyra finalbidragen är:

Kantarell- och ostfyllda ugnsrostade paprikor
av Martina Koch

El “Ren” Machio
Av: Nicky Richards

Basilkasnurror med parmesan och valnötter
Av: Malin Junghard

Norrlands sting
Av: Bernt O´Johan Järnepalm

Får jag bjuda på några blandade foton från kvällen :)

Nu gäller det för oss i juryn att lyckas enas om vem vinnaren blir. Riktigt spännande då vi inte brukar vara överrens ;)

Reklam:

1 2 3 6 7