Blåbärssirap istället för lönnsirap?

Under ett av våra Köpenhamnsbesök hittade vi Blåbärssirap. Det lät fantastiskt gott och bara tanken på att hälla det över våra amerikanska pannkakor istället för lönnsirap fick det att vattnas i munnen. Jag minns inte vad flaskan kostade, men jag minns att den var dyr, dyrare än lönnsirap.

Doften var helt klart blåbär, men den tjocka sirapkonsistens jag hade väntat mig fanns inte alls. Istället kändes det som att hälla svartvinbärssaft över pannkakorna. Det ser inte speciellt aptitligt ut och helt ärligt var det inte heller speciellt gott :(

Så hur gärna jag än vill tycka om den här produkten går det inte. Tyvärr, tummen ner för blåbärssirap till det här.

Men flaskan finns kvar här, nu återstår det att se vad jag ska använda den till. Har du några förslag?

Recept på Marias Amerikanska vaniljpannkakor hittar du här:
https://saltpeppar.se/blog/?p=995

Reklam:

Kalaskyckling


4 portioner

Ingredienser:
ca 600 gr kycklingfilé (eller mer om du vet att ni är storätare)
25 gr smält smör (eller flytande fungerar också finfint)
2 msk kinesisk soja

Sås:
2-2,5 dl grädde (valfri fetthatl)
2 msk dijonsenap
1 msk soja
ca 2 tsk kycklingfond
0,5 msk dragon (eller valfria örtkryddor)
2 dl creme fraiche
stekskyn från kycklingen

Gör så här:
1. Lägg kycklingen i en ugnssäker form, blanda smör och soja och pensla sedan detta på kycklingen. Stek i 200 gr varm ugn tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader (ca 25 min)
2. Under tiden blandar du samman alla ingredienser till såsen i en kastrull och låter det koka ihop.
3. När kycklingen är färdig så häller du i stekskyn i såsen och lägger sedan i kycklingen. Låt alltsammans koka ihop i någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar och mera örtkryddor om du tycker det behövs.
4. Servera kycklingen till ris, pasta eller potatis. Vilket som fungerar! En grönsallad är gott till!

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Denna kyckling sköter sig själv i ugnen och vill du ta en genväg ytterligare så blandar du bara samman ingredienserna till såsen och har i dem i ugnsformen efter ca 10 min och låter alltsammans lagas färdigt i ugnen. Kycklingen fungerar utmärkt att frysa!

Som barnmat fungerar det till lite äldre barn i och med att soyan är rätt salt.

Reklam:

Tävla med Kelda

Du har väl inte glömt att berätta vilken din favoritsoppa av Kelda är? Den enkla tävlingen hittar du här:

https://saltpeppar.se/blog/?p=16384

Reklam:

Britts sommarsoppa med primörer

Hade turen att komma över lite primörer och bestämde oss för att testa ett recept vi velat göra ett tag. Ett tips är att lägga några extra kronor på bra ägg! Ekologiska ägg har oftast en finare gula med mer smak och färg.

Britts sommarsoppa med primörer
till 8 portioner

5 morötter, skalade och skivade
1 blomkålshuvud, delat i mindre buketter
3 salladslökar eller riktigt späd purjolök i skivor
250 g sockerärter
10 rädisor i tunna skivor

5 msk vetemjöl
1 liter mjölk
1,5 liter hönsbuljong
2 tsk salt
1 tsk strösocker

2 äggulor
1 dl riktig vispgrädde

1-2 dl finskuren persilja

Börja med att förbereda alla grönsakerna.

Vispa upp mjölet i ca 2 dl av mjölken i en kastrull till en slät redning. Låt det koka upp och tjockna och späd med resterande mjölk, lite åt gången. Vispa hela tiden noga bort eventuella klumpar.

Tillsätt buljong och låt soppan sjuda minst 5 minuter, gärna längre. Rör om i botten med en träslev så att det inte bränner fast. Smaka av med salt och socker.

Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner blandningen i soppan. Soppan får INTE koka mer, för då koagulerar äggulan.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka morötter och blomkål 1-2 minuter. Lägg ner salladslök, sockerärter och rädisor och låt koka ytterligare 1 minut.

Häll soppan i tallrikar och lägg i de förvällda grönsakerna. Strö över persilja.

Millans kommentar: Detta är sommarmat för mig! Lättlagat där kvalitén på grönsakerna verkligen är det avgörande. Att göra detta på smaklösa vintermorötter är inte gott. Det blir snart en omgång till av den här soppan och då åker lite späd sparris med också. Och kanske tunna skivor av gulbeta skulle vara gott..

Källa: Receptet kommer från boken Matbok från Svenska Högarna, som du kan läsa mer om här:
https://saltpeppar.se/blog/?p=15325

Reklam:

Grillad fläskytterfilé med smak av vitlök, örter och citron

Det här blev fenomenalt gott! En riktig fullträff som jag kommer göra igen. Lät fläskytterfilén marinera ca 6 timmar, sen fick den ligga framme i ca en timme så att den blev rumstempererad innan jag la den på grillen. Grillade till den hade en innertemperatur på 72 grader.

Marinad till en fläskytterfilé på ca 800 gr:
Saften av en halv citron, ca 2 msk
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
0,75 msk valfria torkade örtkryddor (Herbes de Provence blev mitt val idag).

Blanda marinaden i en fryspåse, lägg i den putsade fläskytterfilén och gnugga in marinaden. Lägg in i kylskåpen i min 3 timmar, gärna längre. Vänd på filén några gånger och gnugga in marinaden så att hela filén täcks.

Till detta serverades bakad potatis med creme fraiche, finhackad rödlök och lite flingsalt. Lite Mâchesallad, fetaosttärningar och vitlöksbröd blev pricken över i:et.

När jag gör bakad potatis så brukar jag köra potatisen i micron på ca 500W i 5 minuter, vänder på den ett varv och kör i 5 minuter till. Därefter flyttar jag över dem till ugnen och kör på 225 grader i ca 30 min. OBS! Glöm inte att picka potatisen innan du börjar baka den. Potatisen exploderar om du inte gör detta. Dumt att skura hela micron p.g.a. sprängd potatis. ;-)

Reklam:

1 2 3 4 5