Lyxig sallad med kronärtskockshjärtan

Jag drömmer om sallad som smakar något och färska grönsaker. Men i väntan på det gör jag bästa möjliga av det hela. Svarta bönor mättar bra och kronärtskockshjärtan i burk är faktiskt inte så illa som jag tyckte från början. De gnisslar ju gott mellan tänderna! Så, får jag presentera en riktigt lyxig fredagsmiddag hemma hos oss!

Lyxig sallad med kronärtskockshjärtan
till 2 rejäla portioner

1 burk svarta bönor
1 burk marinerade kronärtskockshjärtan
1/2 galiamelon
1 liten rödlök
2 tomater
70 g rucola

1 citron
2 msk olivolja
140 g parma eller prosciutto
salt & peppar
parmesan

Häll av bönor och kronärtskockshjärtan och skölj av dem.

Kärna ur melonen och skär i bitar. Strimla rödlöken. Klyfta tomaterna. Skölj rucolan. Fördela allt på ett stort salladsfat.

Häll över bönor och kronärtskockshjärtan. Riv skalet från citronen och strö över. Tillsätt saften från en halv citron, ringla över olivolja. Salta och peppra rikligt. Toppa med skinka och rikligt med riven parmesan.

Trevlig helg!

Reklam:

Sabadrome och Vigor – välkommen vitlöken

I höstas köpte jag vitlök och gjorde mitt första försök att få egna vitlökar. Martina i bloggen Mat och odla kom med bra tips och lökarna åkte i jorden.

Och visst finns det hopp om att jag skulle kunna få egen vitlök iår!

Lökarna köptes på Tirups örtagård och sorterna jag valde var:
SabadromeTidig, stor, svagt lila lök med 10 – 13 klyftor. Flätbar blast. Skördeklar 15-25/7.
VigorTidig riktigt stor, vit lök med 12-15 klyftor. Flätbar blast.

Reklam:

Vinnarna i Edet Torky On The Go!

Jättekul att så många ville vara med och tävla om Edet Torky On The Go! Random.org har fått jobba lite och lotta fram 5 lyckliga vinnare.

Vi säger grattis till:

Linda- Cupcakesfluffan skriver:
Gillar den med stjärnor, fast jag skulle vilja ha en med ljusblå botten och cupcakes på som motiv :-)

Klas skriver:
Jag är inte så noga vilken färg det är, men jag skulle vilja ha så att man kan sätta ihop fler jämte varandra som har samma form och storlek, t ex… en kylväska, väska med fack för bestick, verktygsväska, första-hjälpen-väska mm

Veronica Strömbäck skriver:
Jag gillar den röda med stjärnor. Den är stilren och diskret och passar utmärkt i min bil, som oftast är utrustad med sex små kladdiga händer! ;)

Sofie skriver:
Den röda med stjärnor hade varit perfekt i vår båt!

Anders skriver:
Jag är väldigt förtjust i paisley överlag så jag antar att det får bli den svart/grå/vita, även om jag tycker de borde ha dragit till med någon färg på den också. Kanske samma rosa som på den med rosorna? Hade nog blivit läcker mot det svarta!

Jag kommer senare ikväll att kontakta er på de mailadresser ni angav när ni fyllde i kommentarerna!

Tack för att ni kommenterar!

Reklam:

ASA Spice specialists i Torvehallerne

Inne på Saluhallen i Köpenhamn (läs mer om hela saluhallen här), finns Asa Trading. Deras kunskap om kryddor verkar vara enorm och vänligheten är stor.

Vi var sugna på någon ny curry-blandning. Chrisse vill ha stark och jag vill inte ha fullt så stark. Hur skulle de lösa detta tro? Inga problem visade det sig, för med sådan kunskap om kryddorna så blandade de ihop en härlig kombination av en engelsk mild curry åt det sötare hållet med en stark garam masala blandning. Vi testade den i en klassisk kyckling i currysås och blev riktigt förtjusta. Läs vidare för receptet :)

Vi passade även på att köpa en brödkrydda. Mycket anissmak och vid provbakningen passade den utmärkt i Karins frukostbröd.

Extra plus för att det mesta verkar vara ekologiskt odlat.

Vi återkommer garanterat hit för att handla nästa gång vi är i Köpenhamn.

Asa Trading
https://www.asaspice.dk/

Kyckling i currysås
till 3 portioner

2-3 kycklingfiléer
olja och/eller smör
salt
peppar

Currysås
1 liten gul lök
1 äpple
olja
1 msk curry (smaka dig fram!)
1 hönsbuljongtärning
1,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
redning (1 dl vatten + 1 msk vetemjöl)

till servering:
ris
grönsaker

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i matfettet tills de är genomstekta.

Skala och hacka löken. Skala äpplet och skär i mindre bitar.

Fräs lök och äpple i olja i en kastrull. Strö över curry och fräs tills löken börjar mjukna. Tilllsätt buljongtärningen, vatten och grädde. Låt koka några minuter. Mixa såsen slät. Red eventuellt av såsen om du vill ha den lite tjockare. Smaka av och krydda eventuellt med mer curry, salt & peppar.

Lägg ner kycklingbitarna i såsen och låt puttra några minuter.

Servera med ris och grönsaker.

Reklam:

Familjen Anderbergs asiatiska gryta

När jag växte upp på 80-talet var det fortfarande exotiskt med ananas i mat och denna gryta var en riktig höjdare. Nu var det många år sedan vi gjorde den, men efter ett besök på saluhallen i Köpenhamn, där vi fick tag i bambuskott kom jag att tänka på denna gryta igen. Har aldrig sett bambuskott förpackade såhär tidigare, men det visade sig vara hur gott som helst.

Familjen Anderbergs asiatiska gryta
1 kg grytbitar
1 gul lök

2 köttbuljongtärningar
1,5 l vatten

1 burk hel svamp
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk bambuskott (eller vakumförpackade om du lyckas få tag i det)
1 ananas (godast med färsk men det fungerar bra med en burk-ananas också)

2 msk soya
2 msk mjöl

1 cm finriven ingefära
salt
peppar

tillbehör:
potatis eller ris

Skär löken i klyftor och bryn tillsammans med köttet.

Koka upp vatten och buljong i en gryta. Lägg i köttet och låt puttra minst en timme.

Skär svampen, minimajsen och ananasen (spara spadet om du kör med burk-ananas) i bitar. Lägg sakerna i grytan tillsammans med böngroddar, bambuskott samt ananasen med sitt spad.

Tillsätt soya och red av (blanda 1-2 msk mjöl med vatten och häll i). Krydda med finriven ingefära, salt & peppar. Låt småputtra tills det är färdigt (ca 30 minuter).

Servera med potatis eller ris.

Reklam:

1 2 3 4 5