Falbygdens lanserar nya ostbrickor

Skulle du våga dig på att försöka gissa vilka ostar som är svenskarnas favoriter? Nä, vi ska inte göra någon tävling av det utan vi berättar direkt, det är Hushållsost på första plats, följd av Prästost, Gouda, Herrgård och Grevé. Alla väldigt traditionella ostar som funnits länge i Sverige. Falbygdens (och även jag personligen) tycker att det är tråkigt, med tanke på hur mycket som finns att välja bland. Så Falbygdens har nu satt ihop nya ostprovarbrickor för att lära oss svenskar att det finns andra sorters ostar.

Innehåll Ostprovarbrickan:
Appenzeller Extra – mycket smakrik med inslag av frukt, från Schweiz.

Gruyère Reserva – kraftig nötliknande, jordig och smörig smak med fruktiga undertoner, från Schweiz.

Manchego Valldihero – Spaniens viktigaste och mest kända fårost. Mjuk, fyllig med en aning nötsmak. Kraftig karaktär då osten lagrats i ca 12 månader.

Innehåll Sällskapsbrickan:
Arn Extra Stark – extralagrad kraftfull Arn Herrgård, från Sverige.

Fransk brie – (St Benoit) len och krämig med antydan av champinjon.

Getost med honung – söt touch ihop med fräsch ostsmak, från Frankrike.

Almkäse – karaktärsfull kittost med smak av Alperna, från södra Tyskland.

Ni som är trogna läsare av den här bloggen känner säkert igen att flera av sorterna har åkt ner i vår mat på sistonne. Så skulle det bli över från ostbrickan är det inga problem :) Hur som helst, tummen upp för väl komponerade ostbrickor med bra ostar.

Reklam:

På begäran – Tinas kyckling

Ett av de recept jag får flest frågor om är något jag själv aldrig har gjort. Inte heller Maria har gjort det och ändå frågas det efter det. Det är nämligen så att detta är ett av favoritrecepten hemma hos mina föräldrar som sedan spridits vidare till deras vänner.
– Men receptet finns väl på Salt&Peppar, undrar vännerna och mamma svarar nej. Men varför gör det inte det?
Av den enkla anledningen att jag själv inte är speciellt förtjust i det. Det är lite väl mycket senapssmak för att falla mig i smaken. Men tydligen är detta ett riktigt höjdarrecept är det många som tycker. Så därför gör jag ett undantag idag, jag publicerar ett recept jag själv inte lagat, utan bara ätit. Så till alla er som önskat, här kommer receptet på Tinas kyckling.

Tinas kyckling
till 4-6 portioner

4-6 kycklingfiléer
1 paket bacon (ca 140 g)
persilja
riven ost

Sås:
5 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tärning hönsbuljong

till servering:
ris/pasta/potatis
sallad

Skär baconen i mindre bitar och knaperstek. Lägg åt sidan sålänge.

Blanda alla ingredienserna till såsen och koka upp i en kastrull.

Lägg de råa kycklingfiléerna i en lätt smord form. Häll över såsen. Strö på bacon och finklippt persilja. Riv ost över.

Ställ in i ugnen, 175 grader 35-45 min.

Servera med ris, pasta eller potatis.

Reklam:

Varm äppelkräm med grädde

I trädgårdarna verkar det vara ett överflöd av äpplen och jag tar gärna emot från vänner som inte hinner äta upp själv. Från början hade jag planer att göra lite pajer med dem, men ute ösregnade det och jag kände mig ganska frusen och inte alls sugen på det. Istället blev det en ljuvligt god äppelkräm som serverades med en skvätt söt grädde. Mmm :)

Varm äppelkräm med grädde
18 äpplen
12 dl vatten
2 hela kanelstänger
6 hela kardemummakärnor
1,5 dl socker (gärna råsocker)

7 msk potatismjöl +
8 msk vatten

ev. grädde eller mjölk till servering

Börja med att koka upp vatten, kanelstång, kardemummakärnor och socker. Låt puttra på svag värme undertiden du fortsätter med äpplena.

Skala och skär äpplena i småbitar.

Plocka upp kanel och kardemumma från vattnet och lägg i äpplena. Koka ca 5 minuter tills äpplena mjuknat. Hur länge beror på vilken sorts äpplen det är.

Ta av kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i några msk vatten och rör sedan ner blandningen i kastrullen. Rör hela tiden när du häller i det, annars riskerar du att få det klumpigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp under omrörning.

Låt svalna och servera sedan med en skvätt grädde eller mjölk.

Tips: Krämen är lika god kall som varm, så ställ i överblivet i kylen och servera till frukost eller mellanmål. I kallt tillstånd blir krämen mycket tjockare än när den är varm.

Reklam:

Äntligen är det pumpasäsong

Äntligen är det pumpasäsong igen! Favoritstället utanför Staffanstorp slog upp portarna nu i helgen och jag passade på att köpa lite. Den stora är en Spaghettipumpa som kommer att serveras med en ostsås (recept här). Den stora gröna pumpan ska rakt ner i såväl en soppa som en Southwest Pumpagryta. Butternut pumpan kommer även den att bli soppa. Har flera tidigare testade sopp-recept som är bra, men något nytt kommer det att bli.

Sitter du inne på ett bra pumpa-recept så tveka inte över att dela med dig av det! Kommentera här eller maila över ditt recept så får vi se om du lyckas få mig på andra planer :)

Reklam:

originalrullen av Anders Levén

Tävlingen om Sveriges bästa tunnbrödsrulle är i full gång och här får ni receptet till originalrullen. Det är alltså denna som ska “knäckas”!

”Min filosofi har varit att norrländska smaker lyfts fram i en liten förpackning där smaker, konsistens, crunch och nyttighet möts under ljuvliga former” – Anders Levén

Anders Levéns tunnbrödsrulle
till 4 personer

4 st mjuka lövångers tunnbröd
2,5 dl riven västerbottenost
25 g mandepotatischips (tips på hur du gör egna hittar du här (klick))

250-300 g gravad lax i halva skivor
2 msk grovkorning fransk senap
klippt kryddkrasse
svartpeppar ev salt

Smöra Lövånger tunnbröd och täck med skivor av gravad lax, ett tunt lager grovkornig fransk senap och klippt kryddkrasse. Härligheten är toppas med riven Västerbottensost, ett lager mandelpotatischips, lite svartpeppar som sedan rullas ihop. Njut direkt!

Millans kommentar:
När jag bedömer de olika rullarna framöver kommer jag att ha några fasta punkter att poängsätta efter. Smak är alltid olika, men för mig är det minst lika viktigt att jag inte smutsar ner femtioelva kastruller samtidigt. För enkelhetens skull kan man få en glad, neutral eller ledsen gubbe.

Ingredienser: :( Mandelpotatischips. Varken ICA Maxi eller Citygross kunde hjälpa mig med detta. Efter att ha googlat lite har jag hittat ett litet norrländsk företag som säljer dem. Men de har inga återförsäljare söder om Stockholm. Men eftersom jag vill ge rullen en rättvis chans så blir det till att fixa chipsen själv. Dock en riktigt sur gubbe i poängbedömningen då halva Sverige inte ens kan köpa en av ingredienserna.

Tillagningstid: :| Ska jag behöva åka halva Sverige runt för att få tag i ingredienserna eller göra dem själv, så blir tillagningstiden väldigt lång. Hade alla ingredienserna funnits så hade det dock inte varit några större problem. En neutral gubbe får det bli.

Disk: :) Minimalt med disk.

Smak: :) En riktigt matig rulle. Laxen i kombination med krassen är en höjdare. Däremot har jag svårt att förstå varför man ska lägga chips i maten. Krispigt visst, men det finns det andra saker som jag tycker är bättre att lägga i.

Så kom igen och skicka in era favoritrullar och utmana Anders! Bättre än såhär kan ni väl? ;)

Reklam:

1 2 3 5 6