Morotspremiär i Brämhult

Idag var det stor happening i Brämhult hos Brämhults Juice då det var premiär för årets morötter från Gotländska Ryftes att pressas.

Själv hade jag den stora äran att få vara med och provsmaka en rad olika sorter och få känna hur olika sorters morotsjuice faktiskt smakar.

Morotsjuicen är för övrigt den tredje populäraste smaken. På första plats kommer apelsinjuice, på andra plats kommer Svarta vinbär & Blåbärsdrycken och sen morotsjuicen som sagt var.

Numera känner väl de flesta till att det finns ganska många olika färger på morötterna? Jag hade dock ingen aning om att det fanns vita! De vita fungerar även för de flesta som är allergiska mot vanliga morötter.

Den lila moroten är som synes inte lila på insidan utan det är bara skalet och det yttre höljet som är lilafärgat. Den lila färgen färgar dock av sig och du kan få en lila tunga om du äter mycket av den här typen av morötter! ;-)

Den röda moroten var för övrigt den som var beskast i smaken och den vita var mildast. Den lila var den som jag tyckte påminde mest om originalet så att säga.

Vi fick provsmaka inte mindre än fyra olika sorters morotsjuice. Juicen var pressad på fyra olika sorters morötter. Färskare än så här kan det knappast bli. Morötterna var nämligen skördade igår på Gotland och juicen pressad direkt nu på morgonen innan vi kom.

De fyra olika sorterna skiljde sig en hel del åt i både smak, doft och färg. Den ena sorten doftade ingenting och jag blev oerhört förvånad över hur mycket morot den ändå smakade.

En var betydligt mycket sötare än övriga och en var mildare och något tunnare. Den varianten föredrog jag som ärligt talat inte är någon morotsjuiceälskare. Den varianten kan jag dock mycket väl tänka mig att dricka igen.

Det var väldigt fascinerande att se hur olika de olika sorterna smakade. En omröstning gjordes bland oss som var med och testade och det blev ett väldigt varierat resultat. Helt klart visar det på att vi har olika smakminnen och föredrar olika grader av sötma etc.

Ett mycket roligt och lärorikt studiebesök kan jag sammanfatta dagen som.

Jag kan även skvallra om att det kommer flera nya goda produktnyheter under hösten som låter riktigt lovande! Vi kommer garanterat att återkomma i frågan.

Reklam:

Mjölkchokladsnitt

Ca 15 kakor

Ingredienser:
175 gr rumsvarmt smör
0,5 dl socker
0,5 dl ljust muskovadosocker
3 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 gr mjölkchoklad alt. en kaka Marabou Sensation Caramelized almonds sea salt

Gör så här:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör och båda sockersorterna fluffigt.
3. Tillsätt sirapen och blanda lätt.
4. Tillsätt alla torra ingredienser. OBS! Blanda bakpulvret med mjölet!
5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den i kakdegen.
6. Forma degen till en rulle, lika lång som en plåt.
7. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck till degen lätt med handen.
8. Grädda längden i mitt i ugnen i 20-25 min. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite lätt. Degen ska kännas fast när man trycker lätt på den på ovansidan. OBS! Övergrädda inte kakorna, de ska vara lite mjuka i mitten.
9. Lått längden svalna ca 5 minuter på plåten innan du skär den i breda snittar, ca 3 cm. Låt kakorna svalna på plåten.

Källa: Hembakat, nr 2/2010, något modifierat av mig.

Marias kommentar:
Chokladen med lite mandel och salt gav en extra tvist till kakorna. Det fungerar givetvis lika bra med vanliga naturell mjölkchoklad. Det här blir maffiga kakor, så ska du har kaffekalas så rekommendera jag dig att göra kakorna något smalare för annars lär ni inte orka äta så värst många andra sorters kakor…

Reklam:

Panini med grillad kyckling, mangorajasås och brieost

Ytterligare en variant på en varm macka. Det går snabbt och är man inte super hungrig är det här perfekt mat när man inte orkar göra något riktigt kan jag tycka.

Till en person behöver du:
1 bit ciabatta eller baguett
0,5 grillad kycklingfilé
mangorajasås
brieost

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Dela brödet i två delar. Skiva den grillade kycklingfilén tunt och toppa brödet med detta.
3. Ha på så mycket mangorajadressing som önskas och toppa med någon skiva brieost.
4 a. Sätt in mackorna i ugnen så att osten smälter, ca 5-10 minuter. Passa så att mackorna inte blir brända. Osten ska precis ha hunnit smälta, då är de klara.
alternativt:
4 b. Har du väldigt bråttom och håller på att dö av hunger så släng in mackorna i micron och kör på lämplig effekt tills osten har smält. Det fungerar i micron men blir inte på långa vägar lika gott.

Marias kommentar:
Det fungerar utmärkt att ha lite tunt skivad rödlök på också om du gillar det. Jag kör på Rydbergs färdiga mangorajadressing som är fenomenalt god. Har du ingen sådan hemma så är det en kombination av mango och curry du är ute efter om du vill blanda ihop en egen dressing att toppa mackan med.

Mackorna går att värma i efterhand, men är givetvis inte alls lika goda som när de är nygjorda…

Reklam:

Vinnaren av frukostpaketet på Bröd & Salt är korad

Tack för era frukosttips, alla var lika bra och jag kunde omöjligt välja något tips så det fick bli slumpen som avgjorde. Efter en rafflande lottdragning så drog dottern en papperslapp som det stod Anna på.

Så ett stort grattis till Anna som tog hem priset den här gången.

Trevlig frukoststund önskar vi dig!

Reklam:

Färska rödbetor med pasta och feta

Den första omgången rödbetor blev klara i början av augusti. Vi bara kokte dem och åt med smör och salt. Jag förstår inte hur det kan vara så sannslöst gott, men det är det. Sen började vi fundera över om vi inte skulle kunna kombinera de färska rödbetorna med feta utan att gratinera i ugnen, som vi oftast gör. Det hela slutade med den här pastarätten.

Färska rödbetor med pasta och feta
500 g färska rödbetor
300 g pasta
1 förpackning fetaost (ca 150 g)
peppar
100 g ruccola

Borsta försiktigt rödbetorna rena och skär av blasten. Låt ca 1 cm av stjälken sitta kvar. Koka betorna i lättsaltat vatten. Små späda rödbetor behöver kokas ca 20 minuter, större “vinterrödbetor” kan behöva upp till 60 minuter. När de är mjuka, spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen.

Koka pastan anledning anvisningar på förpackningen.

Mixa fetan med 1 dl kokande vatten. Krydda med peppar.

Blanda pasta, ruccola och fetamixen och rör runt. Servera direkt med rödbetsklyftor.


Rödbetor direkt från trädgårdslandet. Det gör mig lycklig :)

Reklam:

1 2 3 5 6