Save Food Guide

Ni som brukar läsa här i bloggen har hört mycket om Save Food initiativet. Första delen var när vi tävlade om att laga mat med utgångspunkt från en speciell matkasse. Andra steget ska just till att starta, vilket är Save Food Guide.

Vad är Save Food Guide?
Det ska bli en guidebok som ska hjälpa konsumenterna att ta hand om maten för att undvika svinn. Tanken är att alla vi konsumenter ska hjälpa till med tips och recept. Även kocken Anders Levén kommer att vara inblandad på något sätt.

Tävling
Och det är här ni kommer in kära läsare, för de vill ha Er hjälp! Dela med er av era bästa tips, idéer och recept och berätta hur just du gör för att minska matsvinnet. Vi vill ha ert svar som en kommentar här senast den 14 juli.
För att vara med och tävla behöver du bli medlem på deras Facebook-sida, och då skänker Toppits även 10 kr till Stadsmissionen (upp till 2000 medlemmar).

Vinster
Tre av er som kommenterar här i bloggen kommer att vinna en produktpåse bestående utav: Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

Mer info om projektet hittar du här: http://www.facebook.com/Toppits.se
Samt på Twitter: http://twitter.com/savefoodsverige

Reklam:

Panerad fisk med stuvad spenat

Hade du berättat för mig när jag var liten att jag skulle bli glad när vännen Sara gav mig en stor påse spenat skulle jag inte trott dig. Spenat var äckligt. Det gick inte att äta. Sen vet jag inte riktigt vad som hände, jag började äta färsk spenat och sen gick det plötsligt bra med djupfryst och sen började jag äta stuvad spenat också. Och när Sara frågade om jag vill ha spenat blev jag glad! Så tack Sara :)

Det blev en enkel middag med potatisklyftor, panerad spätta och stuvad spenat. Så enkelt och så gott.

Panerad fisk med stuvad spenat
till 2 personer

800 g potatis
olivolja
kryddor (salt, peppar och/eller örtkryddor)

4 spättfiléer
1 ägg
skorpmjöl
salt & peppar

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt, ringla över lite olja och valfria kryddor. Baka i ugnen 225 grader ca 30 minuter.

Knäck ägget och vispa det lätt med lite salt. Pensla filéerna med ägget och vänd sedan filéerna i lite skorpmjöl. Stek i smör tills fisken är färdig.

stuvad spenat:
150 g färsk spenat (har du gott om spenat så bara ös på)
1 dl vatten
1 msk smör
1,5 dl mjölk
1,5 msk mjöl
ev. något av följande: muskot, salt, peppar, pressad vitlök

Skölj spenaten och skär eventuellt bort dåliga bitar.

Låt vattnet koka upp och lägg i spenatbladen. Du kan behöva göra det här i omgångar. Förväll spenaten i det kokande vattnet 1-2 minuter. Ta upp dem och skölj i kallt vatten och låt rinna av.

Grovhacka spenaten.

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Krydda. Låt puttra en kort stund så att det tjocknar.

Lägg ner den grovhackade spenaten och rör runt.

Servera med fisk och potatis.

Reklam:

Ny marinad och grillolja från Caj P

En bra sak med att bli bortbjuden är givetvis att det är trevligt och oftast väldigt gott. En annan bra sak är att man får testa nya saker som ännu inte hittat in i vårt kök. I helgen var vi hos mina föräldrar på lite söndagsgrillning.

De läckra fläskkarreérna är marinerade över natten i “Marinad & Grillolja Wild Garlic” från Caj P. En mycket god marinad jag gärna marinerar i.

En annan rolig flaska jag hittade på bordet var Sweet Baby Ray´s Barbecue Sauce. Just barbecue-såsen brukar jag inte äta och blev inte heller speciellt imponerad. Men mannen som gillar sånt gjorde tummen upp och sa att den var sådär perfekt rökig i smaken.

Grillad karre, vitlökssmör med persilja, Beriths potatissallad (recept här) och grönsallad. Mums!

Reklam:

Basilikadoftande lasagne med feta

Lasagne är en av favoriterna när det gäller att göra mat som ska räcka flera dagar. Idag blev det en basilika och feta-smakande lasagne som blev riktigt god.

Basilikadoftande lasagne med feta
500 g nötfärs
2 små gula lökar
2 msk smör
1 burk basilikakryddad krossade tomater
1/2 dl chilisås
ev. färsk eller torkad basilika
salt & peppar
250 g färska lasagneplattor

sås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjöl

150 g fetaost

tillbehör:
ruccola
rödlök
vinägrett (1 liten finhackad schalottenlök, 1 msk rödvinsvinäger, 2 msk majsolja, salt & peppar blandas ihop)

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och finhacka löken. Fräs i löken i smöret och tillsätt nötfärs. Fräs tills köttet är nästan genomstekt. Häll på de krossade tomaterna, chilisåsen och eventuellt mer basilika. Jag gillar smaken av basilika och öser gärna ner lite färska kryddor. Låt koka ihop ca 10 minuter.

sås: Fräs smör och mjöl, tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka 4-5 minuter.

Varva lasagneplattor, köttfärssås, finhackad feta och sås i en djup form. Spara lite feta till översta lagret. Sätt in i ugnen 20 minuter.

Har du sedan tid så låt lasagnen stå minst 10 minuter så att den hinner stelna till. Som vanligt har jag lite väl bråttom och tog en bit direkt.

Servera med sallad och vinägrette.

Reklam:

Midsommar och ekologiska snapsar

Å härliga midsommar! Trevliga vänner, god mat samt både sol och regn – vad mer kan man önska?

Till förrätt blev det matjesill, gräddfil, gräslök och potatis.

Till huvudrätt blev en hel del saker för att alla skulle bli nöjda. Det serverades såväl skaldjurspate och lax som kassler. Och alla blev riktigt mätta!

Och till midsommar är det givetvis en liten snaps som gäller. I år testade vi de ekologiska snapsarna från Snälleröds.

Snälleröds Ekologiska Snapsar

Brännmästarens Akvavit
Brännmästarens egen favorit, kummin, anis och fänkål, med fin avrundad sherryton.

Bokhållarens Akvavit
Fyllig och torr med friska citrustoner. Och färgen är gyllene.

Mäskdrängens Akvavit
En äkta akvavit som den smakade förr, med tydlig kumminkaraktär och fänkålsdoft.

Herr Berntsons Besk
Mjuk och elegant malörtsbeska. Artemesia Absinthum (Wormwood). Färgen är skimrar i grönt.

Jungfruns Brännvin
Ett varmt och örtigt brännvin, väl avrundat. Passar bra att dricka till kryddstark mat.

Förpackning: 5 fl à  50 ml (250 ml)
Pris: 119 kr på Systembolaget

Millans kommentar: Det här var riktigt goda snapsar! Favoriten för min del blev Jungfruns brännvin som var riktigt god kryddad. På andra plats hamnade Bokhållarens akvavit som med sin citrus-smak verkligen friskade upp. Om man jämför Systembolagets priser på dessa ekologiska med de “vanliga” skärgårdssnapsarna som säljs i 10-pack skiljer det ca 3 kr/flaska. Är det värt det? Kanske inte varje gång, men för att få lite variation betalar jag gärna mer för dessa små godingar.

Reklam:

1 2 3 6 7