Ugnsbakad sötpotatis

Freddy – det är den av våra vänner som oftast får agera provsmakare av våra projekt. Freddy ställer alltid upp och är tacksam att bjuda då han tycker det mesta är gott :) Den här gången passade vi på att introducera sötpotatis i Freddys värld.

Sötpotatis eller batat är en flerårig, krypande ört i familjen vindeväxter. Sötpotatisen kommer ursprungligen från Centralamerika och öar i Stilla havet. Numera odlas de över hela världen i tropiska och varma tempererade områden där det finns tillräckligt med vatten.
(Källa: http://sv.wikipedia.org)

Det är alltså inte speciellt klimatsmart att äta sötpotatis då den får fraktas långa sträckor. Dessutom är det dyrt. Ekologisk sötpotatis kostar runt 40-50 kr/kg nu i mars månad.

ugnsbakad sötpotatis med feta

Helgens meny bestod av:
Ugnsbakad fläskfilé marinerad i örtagårdskryddor
som serverades med en pulver-örtsås.
https://saltpeppar.se/blog/?p=5330

Smörstekta sockerärtor
Smält en rejäl klick smör i ett stekjärn och pressa i vitlök. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med sockerärtorna. Låt steka tills sockerärtorna är varma. De ska fortfarande vara krispiga!

Ugnsbakad sötpotatis
1 kg sötpotatis
olivolja
200 g fetaost
1/2 msk torkad timjan
salt & peppar
ev. färsk timjan till garnering

Skala sötpotatisen och skär i centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnsform och lägg i potatisen. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Smula fetan över och krydda med timjan.

Sätt in i ugnen 175 grader ca 45 minuter.

Tack till Linda på kryddburken.com för inspiration till sötpotatisen!

Några andra recept med sötpotatis:
Annas Sötpotatissallad med halloumi
Smal tomatsoppa med sötpotatis

Millans kommentar: Sötpotatis är riktigt gott, men tipset är att kombinera den med exempelvis vanlig potatis. Det kan nämligen bli lite väl sött att äta sig mätt på sötpotatis, även om jag personligen inte har några som helst problem med det ;)

Reklam:

Avokadoolja

Olivolja känner alla till vid det här laget och nästa sak som kommit för att ta över i köket är Avokadoolja. Första gången jag såg det i en butik var under ett besök på Bilka i Danmark. Köpte med mig en lite flaska dressingolja men kan inte minnas att den gjorde något större intryck på mig. Nu har dock Olivado introducerat oljan på den svenska marknaden.

Oljan sägs vara speciellt bra på att framhäva råvarors naturliga smaker.

avokadoolja

Enkla ideer att använda oljan till:

När jag varit i norra Italien så har jag ofta till förrätt fått in en skål med flingsalt och olja, att doppa råa grönsaksstavar i.

Även gott att doppa bröd direkt i oljan istället för pålägg.

potatis

Pensla/ringla över potatisklyftor/skivor och ugnsbaka.

Penslag/ringla över olika rotfrukter och ugnsbaka.

Marinera kycklingfilee och stek/grilla.

Tips:
Avokadooljan är speciellt bra för matlagning i höga temperaturer, upp till 225 grader. Jämför med de flesta olivoljor som klarar upp till 150 grader innan de börjar ryka.

middag

Kycklingfilé marinerad i avokadoolja och örtkryddor.
Ugnsbakad potatis och morötter.
Smörsteka sockerärtor.
Ostsås.

Olivado Avokadoolja finns på Coop, och i ICAs butiker från april. En flaska på 250 ml kostar 71,50 kr.

Är det värt priset? Oljan ger ganska mycket smak och är god. Ska du ha lite finolja att doppa bröd eller grönsaker är den klart värd priset. Ska du däremot ringla över potatis och steka i går det lika bra med olivolja.

Reklam:

Kylskåpsrensning – pastagratäng

Pastagratäng

4 portioner

Ingredienser:
300 gr färdig köttfärssås
125 gr finriven morot
125 gr Creme Bonjour fraiche (blev karljohansvamp idag, men fungerar säkerligen lika bra med vitlök och örter eller någon färskost om du har det eller vanlig creme fraiche.
lite riven ost, ca 50 gr
300 gr okokt pasta, typ penne

Gör så här:
1. Blanda köttfärssåsen, finriven morot och creme bonjour fraichen i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme under tiden du kokar pastan. Penne eller någon rörformad pasta är att föredra tycker jag, men har du överbliven spaghetti eller någon annan pasta över så kör på det i stället.
2. Blanda samman allting och ha ner i en gratäng form.
3. Toppa med den rivna osten och gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält och fått fin färg. Ca 10 minuter. Passa så gratängen inte bränns.
4. Servera tillsammans med en sallad.

Smaklig måltid!

Marias kommentar: Ett effektivt sätt att rensa kylskåpet om du har lite slattar kvar av köttfärssåsen från tidigare i vecka och behöver dryga ut den och göra lite fler portioner av det hela. Det gick ner, men var väl inget kulinariskt mästerverk.

Reklam:

Brantevikssill

Tidigt en morgon innan vi skulle till jobb körde vi ut till fiskehoddorna och köpte lite sillfileer för att göra Brantevikssill. Det tar tid att lägga in brantevikssill, men det är inte svårt. Och resultatet blir fantastiskt god sill! Den här kommer inte vara till påska, så det får bli en omgång till!

brantevikssill

Brantevikssill
1/2 kg sillfiléer (på fotot ovan är det gjort på 1 kg)

Lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt

Inläggning:
2,5 dl socker
20 krossade vitpepparkorn
20 krossade kryddpepparkorn
1 gul lök, hackad
1 rödlök, hackad
1 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 kruka dill, hackad

Dag 1: Rensa sillen och frys fileérna över natten. Vi köper färdiga fileer och tar alltså bara bort skinnet enligt fotona nedan.

sill 1

sill 2

sill 2

sill 4

sill 5

sill 6

Dag 2: Tag ut ur frysen och låt tina i kylen.

Dag 3: Blanda ingredienserna till lagen och låt sillen ligga i den under natten (i kylen). Till skillnad från många andra sillrecept behöver du alltså inte koka upp lagen, utan bara blanda ihop.

Dag 4: Ta upp sillen och låt den rinna av. Skölj inte den!

Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög burk. Det kommer alltså inte vara någon vätska vid själva inläggningen.

Dag 5-7: Låt inläggningen dra några dagar i kylskåp.

brantevikssill

Reklam:

Viltkyckling – barnversionen

Viltgryta - barnversionen

Ingredienser:
250 gr kycklingfilé
1 gul lök
1 äpple
0,5 dl röda eller svarta vinbär
2,5 dl 15% matlagningsgrädde
2 msk svart vinbärssaft
1 msk kycklingfond
vitpeppar
0,5-1 tsk timjan

Gör så här:
1. Tärna löken grovt och skär kycklingfilén i mindre bitar, ca 2×3 cm.
2. Bryn detta i lite smör och ha på vitpeppar.
3. Häll över grädden, fond, saft och låt koka upp.
4. Ha i tärnat äpple och vinbären och låt koka med tills kycklingen är genomkokt, ca 10 min. OBS! Kolla att kycklingen verkligen är färdig, det ska komma klar köttsaft om du delar en bit. Det får absolut inte vara rosa, koka då vidare i 5-10 minuter till.
5. Mixa till lämplig konsistens beroende på hur stora bitar ditt barn kan äta.
6. Servera med ris, pasta eller potatis(mos) och valfria grönsaker till.

Marias kommentar: Här hemma är ärtor himla poppis för tillfället och bäst är det om man får sitta och plocka dem separat med fingrarna. Det går an om de är blanda tillsammans med övrig mat, men sååå mycket godare och roligare att få plocka själv. Välj någon grönsak som ditt barn gillar. Hittills har grytan serveras med ris och det har varit himla gott har dottern tyckt. 65 gr kokt ris är en lagom portionstorlek om ditt barn äter en 200 gr barnmatsburk annars. Sen tog jag ca 100 gr gryta och sedan en näve kokta gröna ärter. Gott tyckte den snart 11 månader gamla dottern.

Hur många portioner det blev á 100 gr gryta minns jag tyvärr inte. Runt 6-8 portioner var det i alla fall.

Reklam:

1 2 3 4