Jakten på Smetana

Läste att Valio som första tillverkare äntligen har släppt Smetana i sverige. Första gången jag hörde talas om det var när min kompis Peter tappert försökte förklara att det var sånt han behövde till sin ryska soppa, men att det inte gick att få tag i.

smetana

Smetana är en tjock syrad grädde med många användningsområden och är en typisk produkt för Östeuropa där den är en vanligt förekommande i matlagningen. Den kan användas i både kall och varm matlagning och går att koka upp ordentligt och varmhållas under långa perioder. Den passar bra i grytor, i gratänger, såser, kalla dipsåser och till efterrätter. Man kan variera dess konsistens beroende efter vad man behöver. Man kan röra ut den till en rinnigare variant eller vispa den hårt till en fastare konsistens. Det är bara att smaksätta med valfria kryddor eller örter så har man ett alternativ till smör.
Källa: Valio.se

Så vi begav oss ut på Smetana-jakt, vilket inte visade sig vara det enklaste. Citygross på Rosengård hade inte en aning om att produktens fanns, men nu när jag visade intresse skulle de kolla upp om möjligheten fanns att ta in det. Ica Maxi på Ystadsvägen visste ingenting om det och var inte heller intresserade av att ta in det. På Willys skulle det dröja flera månader om de ens skulle få in det, vilket de inte trodde. Sista försöket blev den lilla Coop Extra Värnhem, som inte har så stort sortiment. Men som visade sig ha en väldigt trevlig chef i mejeriavdelningen som genast beställde hem och lovade att de hade det innan nästa helg. Tack Rickard!

Så.. jag återkommer med vad vi ska använda Smetanan till :)

Reklam:

Vinnarna

Jättekul att så många ville vara med och tävla om Keldas vinster!

Med hjälp av randomizer.org så har vi nu dragit vinnarna..
millan_100225

Vinnaren av 1 presentcheck på 100 kr på produkter ur Kelda soppsortiment blev alltså:
Annika skriver: Oj, vad svårt det var att välja. Men jag hade valt Thaisoppa med räkor och sweet chili. Det verkar som att man borde gå in på Keldas sida lite oftare… :-)

Och vinnarna av varsitt badlakan blev:

Berith skriver: Vilken härlig sida! Massor med bra förslag så att man kan förnya sig. Jag skulle vilja prova Carbonara pronto som säkert är jättegod!

Lisa skriver: Hej! Jag vill ju delta i tävlingen så klart! Jag väljer detta recept: Kycklingpanna med gremolata och svamp!

Grattis! Jag mailar ut info till er!

Reklam:

Burgundisk räkpanna

Jag minns när jag var liten, på 80-talet, och pappa skulle stila i köket. Då lagades det burgundisk räkpanna. I mitt minne var detta något fantastiskt gott och jag undrar om det var känslan av att det skulle bli fest eller det faktiskt var så gott. Ringde upp mamma och fick receptet.

burgundisk räkpanna

Burgundisk räkpanna
till 4 portioner

1 kilo oskalade räkor
1 msk + 1 msk smör
3 dl rödvin

250 g scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
1 msk smör
1 msk tomatpuré
½ fiskbuljongtärning
1 tsk timjan
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
2 krm svartpeppar
2 msk hackad persilja

ris

Skala räkorna och lägg dem i kylen sålänge.

fräs räkskalen i rödvin

Fräs skalen i smör i en kastrull och häll på rödvinet. Koka räkskalen i ca 10 minuter under lock och sila sen bort skalen. Du ska alltså behålla rödvinsfonden.

Skala scharlottenlök och skär i klyftor. Hacka vitlöken. Dela champinjoner i halvor eller kvartar.

fräs champinjoner lök vitlök

Fräs lök och champinjoner i smör i en gryta. Rör i tomatpuré, timjan, buljongtärning, fonden och mjölet utrört i litet vatten. Låt grytan koka upp under omrörning och sedan småkoka i ca 5 minuter.

låt puttra

tillsätt creme fraiche

Rör i creme fraiche och smaka av med peppar. Låt grytan koka ytterliggare några minuter.

* Om det nu är fest går det utmärkt att förbreda allt fram till hit dagen innan. Sätt in kylen och värm upp det dagen efter.

Lägg i räkorna och låt dem bli varma (koka inte för då blir räkorna sega). Strö över persiljan.

Servera med ris.

Millans kommentar: Mustigt, smakfyllt och riktigt gott.
Någonstans där i början på 90-talet blev jag sen allergisk mot svamp och har inte ätit svamp sedan dess. Efter den här måltiden kan vi dock konstatera att jag fortfarande är allergisk och jag aldrig mer kommer äta något med champinjoner *suck* Men om du kan äta svamp så kan jag rekommendera den här rätten!

räkpanna

Reklam:

Penne con Mozzarella

När förkylningarna avlöser varandra är det till slut ingen som orkar laga mat och lunchlådorna blir snabbt lidande av detta. Lösningen heter micromat.

Och nu i veckan testade jag en av Felix nyheter, utan smakförstärkare, konserveringsmedel, konstgjorda aromer eller färgämnen.

penne con mozzarella

penne con mozzarella

Det såg väldigt lite ut när jag tittade på det och mina förhoppningar var inte högt ställda. Men jag blev positivt överraskad! Krämigt och gott och jag blev faktiskt lite mätt också. Denna kan jag tänka mig att äta igen.

Reklam:

Fish filet caribbean

På Findus hemsida kan vi läsa:

Fiskfilé med sötpotatis, citrusdoftande sås och ananassalsa
Följ med oss till Västindien där maten är välkryddad och rik på frukt. Den här rätten tar dina smaklökar till en kritvit strand på Jamaica. Njut av fiskfilé i kryddig jerksås, baserad på mixade grönsaker och citron, tillsammans med sötpotatis och en ananassalsa.

fish filet caribbean

fish filet caribbean

Och jag säger VARNING! Det här var för sjutton inte ens ätbart! Oaptitlig sörja med mycket märklig fisk som smakade torkat papper. Jag hoppas att den försvinner från butikerna lika snabbt som den kom!

Reklam:

1 2 3