E-nummerfri julskinka – igen

Efter mitt inlägg om den e-nummerfria julskinkan har jag fått några kommentarer om var man kan få tag i den. Mailade och frågade och fick till svar att ICA och Hemköpskedjan har tagit in skinkan i sitt sortiment. Lokala avvikelser kan dock förekomma.

Och priset ligger som jag tidigare nämnt på 150-200kr/kg.

Reklam:

En försmak av julen

Som jag berättade igår körde Chrisse och jag lite julbord i helgen. På lördagkvällen griljerade vi skinka och gjorde rödbetssallad. På söndagen, efter att ha jobbat hela dagen, så gick det sen snabbt att få ihop maten. Undertiden köttbullarna (mamma Scans direkt från frysen) stektes så hann vi att skära upp skinkan och göra senapssås till.

julmat

Mild senapssås till julskinka
Blanda turkisk yoghurt med senap. Då ingen av oss är speciellt förtjusta i senap är detta en perfekt sås, då vi kan spä ut den precis så mycket vi vill.

Recept till rödbetssalladen hittar ni här (klicka).

köttbullar

brysselkål
Juligt kryddade brysselkål

Ångkoka 1 nät brysselkål lätt. Skär 1 röd lök i klyftor.

Lägg en rejäl klick smör i ett stekjärn tillsammans med 2 kryddpepparkorn, 5 hela kryddnejlikor och 1 kanelstång (pudra eventuellt över lite extra kanel om du gillar smaken). Fräs upp ordentligt så att kryddorna hinner ge smak åt smöret. Lägg sedan i rödlöken och låt steka en kort stund. Lägg därefter i brysselkålen.

julmust

En av årets alkolholfria nyheter inför julen är ekfatslagrad julmust från Spendrups.

Nygårda Fatlagrad Julmust – Inte fullt så bubblig som vissa andra julmuster och väldigt god smak. Priset ligger runt 35 kr för ett 4-pack.

Nu är vi mätta och belåtna efter den här lilla julmiddagen. Mindre än en månad kvar till julafton :)

Reklam:

E-nummerfri julskinka

Ibland är det lite extra kul att ha en matblogg, för med posten dök det upp en julskinka från Ridderheims. Att spara den till julafton är ju inte att tänka på, för den ska ju testas nu. Så Chrisse och jag bestämde oss för att fira julafton en helt vanlig söndag. Så idag blir det en recension av julskinkad och imorgon får ni se lite av vad vi mer bestämde oss för att göra av vårt lilla julbord. Ett perfekt tillfälle att testa lite nya saker vi kanske inte vågat chansa på till julafton.

Skinkan är en färdigkokt julskinka, helt fri från e-nummer och andra tillsatser.

julskinka

Här kommer en liten steg för steg hur man griljerar en färdigkokt julskinka.

skär rent

Börja med att skära bort det tjocka fettlagret runt skinkan.

pensla och bröa

Blanda 1 ägg med 1-2 msk senap och vispa. Pensla skinkan med det. Och strö sedan över ströbröd.

Griljera skinkan i 200 grader, ca 15 minuter, tills den fått fin färg.

njut

Ta sedan ut den och försök låta den svalna lite, vilket vi inte har tålamod till..

mmm

Sen är det bara att njuta! Och det kan jag säga att vi gjorde. För skinkan var fantastiskt fin, saftig, salt och god. Priset kommer att ligga på ca 150-200kr/kg.

Tack Ridderheims för att vi fick provsmaka!

[Uppdaterat 091130] Fick många frågor om var man får tag i skinkan och har nu fått följande svar:
ICA och Hemköpskedjan har tagit in skinkan i sitt sortiment. Lokala avvikelser kan förekomma.

Reklam:

Häagen-Dazs Belgian Chocolate

Häagen-Dazs Belgian Chocolate har precis landat i butikerna och jag slängde mig över en förpackning.

glass

Glassen innehåller inga konstgjorda färg- eller smakämnen, konserverings- eller stabiliseringsmedel. Enligt reklamen ska inte heller någon onödig luft ha tillsatts vid tillverkningen. I varje 500 ml pint av Belgian Chocolate tillsätts nästan 100 g äkta choklad. Cirkapris är 48 kr.

Och detta är en riktigt chokladchock som enbart de riktiga chokladälskarna kommer att att tycka om. Den är mättande och maffig och både Chrisse och jag njöt av varenda sked vi åt.

På Häagen-Dazs svenska hemsida kan du dessutom hitta en massa smaskiga recept på hur man kan förbättra glassen. Och därifrån hittade vi det här receptet. Lika gott som onyttigt!

Fudgesås
1½ dl grädde
75 g smör
1 dl farinsocker
75 g mörk choklad

Koka upp grädde, smör och farinsocker och sjud ett par minuter. Låt svalna något. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om tills allt smält.
Källa: http://www.haagen-dazs.se

Reklam:

Nötkakor från Lidl

Idag bjuder vi på ett budgettips. Millan skulle bjuda en kompis på lite glögg en kväll och vi hade ingen tid att hinna baka eller vara husliga. Så istället blev det kakor från Lidl, av alla ställen.

kakor

kakor

Tyvärr är jag allergisk mot Hasselnötter så några kakor blev det inte för mig. Det var tydligen otur för mig, för under kvällens gång försvann allihopa! Kakorna var uppenbarligen goda. *surar lite*

Kakorna finns som sagt på Lidl för runt 20 kronor.

Reklam:

1 2 3 4 5