Stroganoff smaksatt med te

Här kommer ett spännande recept av Fia Gulliksson som driver tebutiken Brunkullan.

500 g biff eller innanlår av nötkött (som vardagsmat så körde vi med falukorv)
2 gula lökar
150 g färska champinjoner (och eftersom jag är allergisk mot färska champinjoner så blev det tråkiga burkchampinjoner i vår variant)
2 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 msk rökigt lakritste eller Lapsang Souchong, finmalet
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1.5 dl crème fraiche
1 msk syrlig stark senap av dijontyp
salt och peppar

servera med:
kokt potatis (vi körde på ris just den här gången)
gräddfil eller kesella
saltgurka eller mjölksyrad gurka i stavar.

1. Skär köttet i strimlor. Skala och finhacka löken. Skär champinjonerna i halvor.

2. Bryn köttet och löken i hälften av smöret i en stekpanna. Lägg över i en liten gryta. Stek champinjonerna i resten av smöret och lägg i grytan. Tillsätt tomatpuré, te, vatten och kalvfond. Låt puttra cirka 15 minuter.

(I vår vardagsvariant tillagades allt i samma panna)

3. Späd biffgrytan med crème fraiche innan servering och smaka av med dijonsenap, salt och peppar.

4. Servera och njut!

Och? Jodå, vår vardagsvariant av grytan blev mycket god och vi kommer att göra den igen. Men jag tror nog att den blir ännu godare med nötkött. Kalvfonden i kombination med teet (vi använde Brunkullans svart rökigt lakrits-te) gav en spännande viltsmak åt grytan.

Dagen efter i lunchlådan (foto taget med mobiltelefonen)

Även dagen efter i lunchlådan så var detta riktigt gott. Det ser inte lika kul ut längre, men vad gör det efter en runda i micron?

Reklam:

Husmorstips – rädda rotfrukter

Har du morötter (eller andra rotfrukter såsom palsternacka) som blivit mer mjuka än krispiga. De fina knippemorötterna du köpte och glömde några dagar i kylen går att böja och all krispighet är som bortblåst.

Ingen fara, bara lägg dem i kallt vatten och ställ in i kylen en dag. Vassego, morötterna blir som nya igen :)

Reklam:

Rågsiktskakor


4 st

Ingredienser:
25 gr smör
5 dl vatten
250 gr lätt Kesella
50 gr jäst
1,5 tsk salt
1 msk brödkrydda
50 gr brödsirap, ca 3 msk
400 gr (ca 7 dl) Vetemjöl speciall, fullkorn
600 gr (ca 10,5 dl) rågsikt (spara ca 50 gr till utbaket)

Gör så här:

1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smält smöret om du inte använder flytande smör/margarin.
2. Rör ut jästen i vattnet.
3. Ha i Kesellan, sirapen och smöret. Blanda med degspadet. Ha i salt samt brödkrydda.
4. Arbeta in vetemjöl speciall fullkorn.
5. Blanda succesivt i rågsikten tills degen släpper från degbunkens kant.
6. Arbeta degen 5 min om du använder en assistent, annars 10-15 min för hand.

7. Strö över lite rågsikt och låt jäsa i 40 min.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora bitar och baka ut till runda kakor. Nagga dem och lägg upp dem två och två på bakpappersklädda plåtar.

9. Låt jäsa under en bakduk i 30 min.
10. Sätt på ugnen på 225 grader.
11. Grädda en plåt i taget i 12-15 min tills brödkakorna har fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem underifrån.
12. Låt svalna under bakduk på galler.

Marias kommentar: Min assistent (Kitchen Aid) äter mjöl och jag upplever att det behövs mera mjöl för att inte degen ska bli superklibbig än vad som står i många orginalrecept. Detta recept är framprövat för just min assisten så ha i rågsikten succesivt tills du märker att degen går ihop och inte är klibbig längre.

Reklam:

Kokoskaka

Ingredienser till en liten långpanna (ca 20×30 cm):

4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
3 dl kokos
200 gr smält smör

Gör så här:
1. Smörj och bröa en långpanna.
2. Rör ihop ingredienserna i den ordning de står i receptet, OBS! Vispa inte med elvisp.
3. Grädda i 175 grader i ca 30-35 min. Känn med en sticka, kakan ska vara lite kladdig.
4. Låt svalna och skär upp i rutor.
5. Njut!

Marias kommentar:
En supersimpel kaka som är enkel att göra och så himla god. Den ska vara lite halvseg i konsistensen.

Reklam:

City Gross sänker priset på ekokött

Vi brukar få en hel del olika pressmeddelanden till Salt&Peppar från företag som vill ha gratisreklam. Oftast så åker mailen direkt i papperskorgen, men just idag så känner jag att City Gross faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet.

PRESSMEDDELANDE 2009-06-24

City Gross sänker priset på ekokött av rättviseskäl

Från och med nästa vecka har ekokött på City Gross samma ordinarie pris som övrigt färskt svenskt nötkött. Initiativet är tänkt att driva på utvecklingen mot en ökad andel ekologiskt kött i Sverige genom att konsumenterna kan göra medvetna val utan att hindras av priset.

På City Gross märker man av en ökad efterfrågan på ekologiskt kött. Samtidigt ökar försäljningen av traditionellt kött mer än det ekologiska. Det tolkas som att konsumenten vill ha ekologiskt, men ändå väljer med plånboken och köper det billigare köttet från traditionellt uppfödda djur.

Ett problem med det ekologiska köttet är att få tillräckligt många bönder att ställa om produktionen för en jämn tillgång. I väntan på att efterfrågan på det ekologiska köttet skall ta fart avvaktar många bönder med att satsa på ekologisk köttproduktion. En följd är att tillgången blir ojämn och priset ännu högre än det behöver vara.

– Alla talar om ekologiskt kött, men konsumtionen tar inte fart. Det här är precis vad som behövs för att konsumenterna skall välja kött som fötts upp under vettiga förhållanden. Att det ju dessutom faktiskt innehåller mer nyttiga fettsyror typ omega 3 än konventionellt nötkött är ingen nackdel, säger Nils-Olof Ek, uppfödare på Erstorps gård i Ödeshög.

Sådär, då hoppas jag bara att detta inte betyder att lösningen var att smyghöja priset på det “vanliga” köttet. Utan att de faktiskt sänkt priset på ekoköttet för att matcha. Det återstår att se nästa gång jag kommer till City Gross.

Reklam:

1 2 3