Kladdkaka

Kladdkaka är ett sånt där recept som de flesta har sin variant på.

Nedan följer min variant på en av världens absolut godaste och enklaste kakor att baka.

Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk bryggmalet kaffe (vanligt kaffepulver)
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
125 gr smält smör/margarin

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda kakao, kaffe, vaniljsocker och vetemjöl i en separat skål. Vänd ner i äggvispet.
3. Smält smöret och blanda ner i smeten.
4. Sätt ugnen på 150 gr.
5. Häll smeten i en smord och bröad (alt. så spänner du fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smörar kanten lite lätt) springform.
6. Grädda kakan i ca 30-40 min. Känn med en provsticka, den ska fortfarande vara kladdig.
7. Servera med en klick lättvispad grädde eller lite vaniljglass. Lite färska bär till är himla gott också.

Marias kommentar: Du får passa kakan, hur snabbt den gräddas beror helt och hållet på ugnen. Min ugn börjar nog leva sitt egna liv, (en ny ugn är det nog tyvärr dags att investeri i inom en snar framtid), men i orginalreceptet så ska gräddtiden vara 40 minuter och då var kakan lagom kladdig. Det går att skära bitar utan att halva kakan sitter fast i botten. Men passa kakan och känn efter med en provsticka. Låt kakan svalna, då sätter den sig och bli mer lätthanterlig.

Reklam:

Matig sommarsallad

Såsnart det börjar bli varm är det så gott med olika sallader. Men att bli hållbart mätt på sallad är inte alltid helt lätt. Ett av våra knep är att koka quinoa, som man låter svalna och sedan blandar ner i salladen.

blandad sallad, morötter (skivade), paprika (på fotot gul paprika), tomater, gurka, champinjoner, quinoa (trefärgad)

Tips på andra kolhydrater som är bra att blanda i sallader:
Bulgur, Couscous, Matvete, Dinkel, Kornris, Råris, Kamutvete

Reklam:

Läkerol tuggummi

I höstas fick jag en massa numrerade tuggummiprover skickade till mig. Jag skulle bedömma smak, tuggmotstånd och en hel rad med andra saker. Jag tuggade och tuggade och kommenterade. I förra veckan fick jag så äntligen veta vad det var jag hade tuggat för. Det visade sig nämligen att Läkerol inte bara tillverkar halstabletter utan nu även tuggummin.

Samtliga tuggummin är goda och fräscha. Peppermint påminner om det gamla Toy. Salvi smakar precis som tabletterna och Raspberry Licorice är kraftig lakrits med smak av hallon. Cactus är lite läskig, så den kommer jag inte köpa igen. Men tummen upp för de nya tuggummina!

Till sommaren kommer de att finnas tillgängliga i alla butiker.

Reklam:

Grahamnsbröd

Det här är ett enkelt grahamnsbröd som kommer från den klassiska Vår kokbok, utgiven av Prisma/Coops provkök. Receptet är enkelt och kräver inte allt förmånga ingredienser. Brödet går bra att skära i skivor och frysa. Enkelt att sen ta direkt från frysen ner i brödrosten. Brödet blir ganska torrt men väldigt matigt.

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk socker, sirap eller honung
5 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg.

Jäs degen under duk i ca 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma delarna till släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullar ihop blir limporna lite högre.

Lägg dem på en plåt, smort eller med bakplåtspapper eller i smorda avlånga brödformar. Lägg de hoprullade limporna med skarven nedåt. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min på 200 grader.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Reklam:

Pestopasta med räkor

Något som jag försöker göra när jag har mycket basilika hemma är hemmagjord pesto. Peston använder jag sen på lite olika sätt. Det här sättet är ett av dem:

anna_090130

Pestopasta med räkor, 2 portioner

1 kruka basilika
en bit parmesanost
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3-4 tsk pinjenötter
örtsalt
1 dl matlagningsgrädde
10-15 räkor med skal (går lika bra utan skal)

valfri pasta

1. Tina frysta räkor med skal, skala dem. Jag tycker den sortens räkor är absolut godast, men det blir ju lite merjobb förstås.

2. Sätt på pastavatten och koka pasta.

3. Hacka basilikan och vitlöksklyftorna grovt, lägg dem i en mixer. Tillsätt pinjenötter och riv parmesanost över. Jag brukar ta ca 1 cm ost utifrån en trekantig parmesanostbit. Det är en smaksak så ta hellre lite i början och lägg till efter smak. Ringla över olivolja, jag brukar börja med någon 3-4 matskedar och ta lite i taget. Mixa alltihopa. Salta och tillsätt mer olja för mer krämig konsistens. Det går också att byta ut basilikan mot soltorkade tomater.

4. Lägg peston från mixern i en kastrull, red av med matlagningsgrädde. Ju mer grädde desto mer “sås”. Värm såsen och lägg i räkor, de ska bara bli varma, inte koka länge.

5. Blanda ner pestosåsen med pastan. Servera med sallad!

Reklam:

1 2 3