Anthon Berg chokladkalender

Hemma hos mig i köket hänger Anthon Bergs nya chokladkalender. Enligt reklamen sägs den vara en otroligt lyxig julkalender. Bakom luckorna döljer sig 24 premiumpraliner. ELLE mat & vin (nov-jan 2009) skriver att kalendern inte finns till försäljning i Sverige förrän 2009.

Imorgon är det den 1 december så då tänkte jag börja testa vad som döljer sig bakom luckorna. Så att ni vet om det är något för er nästa år.

P.s. Och kan ni inte hålla er till nästa år så finns kalendern redan till försäljning i Danmark ;)
Tack Marie & Christer som gav den till mig! D.s.

Reklam:

Korv med stuvade grönsaksmakaroner

Var sugen på stuvade makaroner en dag och kände att vi ville göra lite annorlunda. Speciellt annorlunda blev det inte, men vi fick testat ett recept vi hittade hos ICA. Detta är enkel vardagsmat som inte är svårt eller dyrt. Ska du bjuda en vegetarian finns det vegetariska korvar att ha till istället.

stuvade makaroner med grönsaker

Korv med stuvade grönsaksmakaroner

10 dl mjölk
1/2 tsk salt
5 dl gammaldags makaroner
1-2 morötter
250 g broccoli i buketter
100 g sockerärter
1 dl gröna ärter
salt, peppar och riven muskot

400 g falukorv (eller annan korv)
smör att steka i

Koka upp mjölk och salt i en kastrull. Tillsätt makaronerna. Låt de svälla på svag värme utan lock ca 25 minuter. Rör ofta om. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot.


Skala och skiva moroten. Koka alla grönsaker mjuka i lättsaltat vatten (lägg först i broccoli, sedan morötter och sist sockerärtorna så att de inte blir sönderkokta. Spara ärtorna tills grönsakerna är klara och släng i dem bara några sekunder på slutet.). Rör ner dem i makaronerna.

Skär korven i skivor. Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek korven någon minut på varje sida eller grilla den i en grillpanna.

Servera grönsaksmakaronerna med stekt eller grillad korv.

Reklam:

Skurna pepparkakor

Att baka vanliga pepparkakor är inte riktigt min grej. Degen tar ju aldrig slut och jag är mer än redigt less innan jag ens har hunnit halvvägs. Dessutom blir de oftast ganska torra och tråkiga själva pepparkakorna. Har inte heller hittat den perfekta kryddningen till själva degen innan heller. Pröva dock dessa och helt plötsligt har vi en solklar vinnare, både smakmässigt och hanteringsmässigt. Så himla smidigt och det går supersnabbt att få nygräddade pepparkakor.

Ingredienser till skurna pepparkakor

Till ca 400 pepparkakor:
500 gr smör
500 gr ljus sirap (ca 3,5 dl)
500 gr socker (ca 5,5 dl)
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kryddpeppar
2 msk mald kanel
1,5 msk bikarbonat utrörd i
1,5 msk grädde
1 kilo vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här:
Smör
1. Smält smöret långsamt tills det precis har smält, det får inte bli för varmt. Tillsätt sirpa och socker och rör tills det är blandat. Ställ kastrullen att svalna i kallt vatten, rör då och då.

Smör och sirpasblandning på avsvalning

2. Häll socker- och sirapsblandningen i en hushållsassistent.

Blandar ihop kryddorna

3. Tillsätt kryddor och bikarbonaten utrörd i lite grädde.

Bikarbonat och grädde

4. Blanda i mjölet och arbete degen väl.

Blandar ned mjölet

Pepparkaksdeg

5. Rulla degen till 6 rullar, ca 20 cm. Vira in rullarna i plastfolie och lägg i kyl eller frys för att stelna.

Pepparkaksdegsrullar

6. Sätt ugnen på 200 gr. Skär degen i tunna skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

Skurna pepparkakor - innan gräddningen

7. Lossa pepparkakorna från plåten innan de kallnat och låt dem kallna på galler.

Gräddade skurna pepparkakor

Källa: Allt om mat, Julspecial 2007

Marias kommentar:
Bli inte förskräkt över den enorma mängden deg som det blir. Jag har förvarat mina degrullar i frysen och när man är sugen på pepparkakor så är det bara att ta upp en rulle och låta den tina lite och sen skära tunna pepparkakor. Vips har du nygräddade pepparkakor och det doftar underbart i hela huset. Förvara pepparkakorna i en burk. De för förödande goda och försvinner i ett nafs!

Reklam:

Flygplatsmat – Heathrow

För några veckor sedan flög jag tur och retur till San Francisco och flög då via Heathrows flygplats på vägen dit. Surfade snabbt in på deras hemsida och insåg att mina drygt 6 timmar som jag skulle spendera där nog skulle gå att överleva då det fanns en hel del i matväg att välja på.

Till min lycka hittade jag bland annat igen Krispy Kreme som har fantastiskt goda munkar. En Key Lime munk fanns inplanerad över saker som vore himla gott att mumsa på. En bagel från Bagel Street hade jag också siktat in mig på. Grejen var nämligen den att jag skulle hinna med både frukost och lunch då mitt plan från Landvetter lyfte redan vid 6-snåret och att äta frukost hemma vid 4-snåret är inte riktigt min melodi.

MEN, nu blev ingenting som jag hade tänkt det. Även om Heathrows flygplats är ombyggd för X-antal kronor så är det en av de sämsta flygplatserna att hitta på. Dåligt skyltad och gångar åt alla håll och kanter. Landade på terminal 3 och hur jag än bar mig åt så hamnade jag på något märkligt sätt vid passkontrolen och vips var jag på utsidan där bagagebandet fanns och jag som bara skulle byta till terminal 1. Efter en lång promenad hamnar jag på terminal 1 och där får jag passerar säkerhetskontrollen och vips är jag på insidan igen. Terminal 1 är en väldigt liten terminal och där matutbudet inte var mycket att hurra för över huvudet taget. Med lite tur kan jag även ta mig bort till terminal 2, men det fanns inte mer att hurra för där. Försöker gå tillbaka till terminal 3 alternativt terminal 5 då det största utbudet verkar finnas där. Det finns inte en enda karta att tillgå över de olika terminalerna och i informationsdisken vet man ingenting. Men döm om min förvåning när jag nekas lämna terminalen, jag är fast här även fast mitt plan inte går förrän om 6 timmar! Jag blev lite paff då det aldrig har varit några problem att gå igenom säkerhetskontrollen igen om man gått ut så länge man har sitt boardingpass. Det fungerar då finfint såväl i Frankfurt, Miami, Newark som San Francisco, men inte på Heathrow.

Att lämna terminalen för att äta något var inte att tänka på, jag fick reda på att det fanns gott om alternativ att välja på inom den terminal jag befann mig inom. Jag vet inte riktigt om jag håller med, terminal ett var ingen kulinarisk höjdare över huvudtaget!

Pret a Manger är en kedja som brukar ha goda smörgåsar. Den som fanns på terminal 1 var dock av det minsta laget och utbudet var därför starkt begränsat. Min ost och skinkbaguett smakade dock gott, men knappast något man ramlar av stolen för den enorma smaksensationen.

Lagom till det var dags för lunch så hade jag nästan gett upp hoppet. Då jag inte hade någon vidare lust att äta kaviar eller ostron eller dricka exklusivt kaffe så fanns det bara ett alternativ kvar om jag inte skulle köra på en repris av frukostmackan vilket jag inte riktigt kände för. Det fick bli en kycklingburgare från Giraffe. Detta är nog en av de tråkigaste kycklingburgarna jag någonsin ätit. Kycklingen var extremt torr, pommes friten var sladdriga och brödet var även det torrt. Smakmässigt så var det inte vidare mycket smak alls. För 125 kr som denna kycklingburgare kostade mig så har jag ätit betydligt godare mat.

Sammanfattningsvis så kan man nog säga som så här, går ditt flyg från terminal 3 alternativt 5 så klarar du dig nog hyfsat bra matmässigt, går det däremot från terminal 1, 2 eller 4 så bad luck. Det fanns inte allt för mycket att hänga i julgranen där nämligen [enligt mig].

Reklam:

Kärleksrulle

På Tössebageriet i Stockholm jobbar konditorerna Anna Arvids och Cecilia Andersson. Nu inför jul har de tagit fram lite nya recept de delar med sig av till sina besökare. Själv blev jag sugen på att testa deras Kärleksrulle med Baileys.


500 g mandelmassa
200 g choklad (till pensling)

1 dl grädde
½ msk flytande honung
175 g mjölkchoklad
2 msk Baileys
20 g smör (rumstempererat)

Koka upp grädde och honung. Lägg i chokladen och rör ihop.

Tillsätt smör i små klickar och häll i Baileys, rör tills det blir en slät smet.

Plasta och ställ i kylskåpet i ett par timmar (bästa resultat är att göra tryffeln dagen innan och låta den stå ute i rumstemperatur och stelna).

Kavla ut två bitar med 250 g mandelmassa, 0,5 cm tjock

Stryk på tryffelkrämen på mandelmassan, rulla ihop och tryck ihop kanterna ELLER ta en kniv och skär av det yttersta (då blir det provsmakningsbitar *fniss*).

Smält choklad försiktigt och pensla på limpan.

Låt stelna och skär upp i önskade bitar.

Och? Jag kan inte bestämma mig vad jag tycker. Precis som det mesta som har med julgodis att göra så är det riktigt sliskigt sött. Så egentligen tycker jag inte om det. Men varför kan jag inte då sluta äta? *tuggar i mig en skiva till*

Reklam:

1 2 3