A piece of cake – Leila Lindholm

Leilas senaste kokbok A piece of cake landade i min brevlåda för några veckor sedan. Sedan dess har jag hunnit bläddra många gånger i den och dräglat över alla godsaker som finns i denna kokbok.

Kokboken är verkligen betonad på godsaker så letar du matrecept se dig om efter en annan kokbok. Det enda som kan känna lite småtrist är att tittar du på Leila bakar i TV4+ så känner du igen snudd på allting. Inga direkta nyheter här inte.

Men kokboken är med sina snygga bilder en fröjd att bläddra i och därmed väl värd att köpa och ha hemma ändå tycker jag.

Reklam:

Caesarsallad med grillad kyckling

3-4 portioner

Ingredienser:
400 gr romansallad (jag brukar fuska och ta vanlig isbergssallad)
6 skivor formfranska
2 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
50 gr parmesanost, grovt riven
2-3 grillade kycklingfiléer

Dressing:
1 vitlöksklyfta
2-3 sardellfiléer (brukar jag hoppa över)
1 äggula
1,5 msk vinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk dijon senap
1 dl olja

Gör så här:
1. Skölj salladen väl och torka den försiktigt. Riv/skär den sedan i stora bitar.

2. Ta en skalad vitlöksklyfta och gnid med det frysta brödet på båda sidor. Upprepa på alla skivorna. Skär sedan brödet i tärningar.

3. Stek brödtärningarna i oljan över svag värme tills de är vackert gyllenbruna runt om. Ställ åt sidan.


4. Dags att blanda till dressingen. Pressa vitlöken och mosa sardellfiléerna med en gaffel. Vispa ihop vitlöken, sadeller, äggula, vinäger, salt, peppar och senap. [Själv hoppar jag över sardellfiléerna som sagt var…]


5. Tillsätt sedan oljan lite i taget, under ständig vispning. Jag brukar använda stavmixern när jag gör denna dressing så att den inte ska skära sig och det fungerar finfint.


6. Strax före serveringen så blandas salladen med dressingen, en del av parmesanosten och nästan alla brödkrutonger. Lägg upp sallden på ett fat eller i en serveringsskål. Dekorera med resterande parmesanost och brödkrutonger samt den skivade grillade kycklingen.

Smaklig måltid!

Reklam:

International Street Market Malmo/Copenhagen

“En matupplevelse” med stora bokstäver enligt dagens tidning. Så vi tog oss givetvis dit för att rapportera om det!

Vidare i annonsen kan man läsa:
“Matdelikatesser från hela Europa förgyller stadskärnan i Malmö city. Gustav Adolfs torg, Södra Tullgatan och Södergatan fylls med kontinentala möten och matupplevelser.

Smakrika italienska och tyska krovar. Härligt kryddade oliver. Vällagrade ostar från Frankrike och Tyskland. Färgrika tulpaner från Holland. Och mycker mer.

Ett unikt tillfälle att smaka och köpa mat från flera olika länder i Europa!”

Marknadsdagar: onsdag 25/6 – söndag 29/6 kl 10-18.

Det fanns en del matstånd, a la Malmöfestivalen, som sålde lite olika maträtter. Två olika stånd med paella.

Fudge i mängd! Har aldrig förr sett så många sorter. Detta är ungefär 1/3 av deras sortiment.

Chrisses favoritstånd :)

Massor av smaskiga nötter.

Flera olika stånd med ost fanns det.

Från Danmark kom blomsterförsäljarna som gjorde gågatan till en superhärlig oas!

Och? En trevlig marknad med ett brett utbud av saker som annars inte är så lätta att hitta. Grönsakstånd som såg precis ut som den i Rom, ostar, nötter och massa annat spännande. Kort sagt, är du i Malmö, gå gärna en omväg för att komma dit. Om du däremot ska behöva ta dig långväga till Malmö så är det inte värt det. För att vara kritisk så hade priserna kunnat vara bättre och utställarna fler.

Reklam:

Shake Shack – New York

Tillbringade några dagar nyligen i New York och passade då på att besöka Shake Shack som ligger i i Madison Square Park (Madison Avenue & 23 rd Street) som sägs servera de bästa och godaste hamburgarna i New York.

I normala fall ringlar sig kön genom hela parken och väntetiden brukar lätt överstiga en timme eller två en normal dag, det vet jag inte riktigt om det är värt att köa för att köpa en hamburgare. När jag var där så hade det precis regnat och nästa regnskur var på ingång och man visste aldrig om man skulle hinna beställa, få sin burgare och hinna äta upp innan nästa regnskur skulle komma.

Kön ringlade sig en bit bort in i parken, men det tog nog max 20-30 minuter så var det min tur att beställa och sedan dröjde det kanske drygt 10 minuter till innan min buzzer surrade till och det var min tur att hämta min låda med burgare och pommes framme vid disken. Under tiden i kön hann de bjuda på ett litet glas med The Arnold Palmer (Iste med lemonad) som smakade fullkomligt gräsligt om du frågar mig. Kan i och för sig ha något att göra med att jag verkligen inte gillar iste! ;-)

Det blev en Shackburger med pommes och vatten för min del. Själva hamburgaren består bara av en grillad hamburgare, ETT stort salladsblad, ost och en tomatskiva (som jag valde bort) och deras speciella Shaksås (påminner om vanlig hamburgaredressing, möjligen lite mera åt vitlökshållet).

En närmare titt på hamburgaren då, jo då, den var helt klart godkänd. Pommesen däremot hade jag kunnat vara utan. De var ingen hit, lite för mosiga och ganska intetsägande smak. Välj hellre en milkshake till, de ska tydligen vara duktiga på att göra dem där. Jag testade dock ingen så jag går enbart på hörsägen här!

A Hamburger Today besökte nyligen samma ställe och här kan ni läsa deras analys av burgarna.

FastFoodLovers hade också ett besök inplanerat på Shake Shack, men jag har ännu inte sett någon rapport från deras besök på deras sida än. Återstår att se om våra åsikter skiljer sig åt. ;-)

Reklam:

Crème fraiche – Karljohan, timjan och citron

Ingen direkt produktnyhet längre, men åhhh så god årets smaksatta crème fraiche från Årets kock 2007 är! En härlig crème fraiche med smak av karljohan, timjan och citron. En kär vän här hemma i köket som kan användas till mycket. Underbart god i olika pastarätter, som kall sås till grillat kött, på pizza, till pastan och köttbullarna. Det fungerar till det mesta om du frågar mig! ;-)

Reklam:

1 2 3 4