Philadelphiaost – Gurka & Feta

Philadelphiaost - Gurka & Feta

Hittade en ny Philadelphiaost när jag var och handlade för ett tag sedan och var tvungen att testa den. Med smak av gurka och fetaost lät som en spännande kombination och sommarfräscht.

Dumt val visade det sig, osten är ingen höjdare alls! Gurksmaken tar överhand och gurkbitarna känns allt annat än fräscha. Så mitt råd är att lämna denna variant av Philadelphiaost kvar i affären och köp någon av de andra smakerna i stället som är bra mycket godare!

Reklam:

Leilas Choklad- och lavendel Cupcakes

När Leila står där i tv-rutan och säger “jag älskar choklad“, så tror jag på henne! Och när hon gör muffins som får det att vattnas i munnen på mig. Då måste jag testa!

Mamma och lillebror dök upp för att provsmaka och muffinsen fick tummen upp! Udda och konstigt med lavendel men gott.

leilasmuffins

Leilas Choklad- och lavendel Cupcakes

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt

50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk lavendel (färsk eller torkad)
2 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad 70 %

Topping:
250 g mörk choklad 70%
1,5 dl vispgrädde
1 msk lavendel (färsk eller torkad)
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g creeme cheese

strössel

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Koka upp smör, vispgrädde och lavendel låt det koka i cirka en minut.

Blanda detta i äggsmeten och tillsätt kallt kaffe och gräddkoket.

Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Rör ner chokladen i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga. Låt svalna.

Topping:
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer (så att det nästan blir pulver av det).

Koka upp vispgrädde, lavendel, honung, flingsalt och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och creme cheese och “pulsmixa”.

Fyll frostingen i en spritspåse med tyll och spritsa på varje cupcake. Garnera med strössel.

Reklam:

Kassler med mangochutneydipp

En enkel vardagsmiddag som smakar mycket och går snabbt att göra, mycket bättre än så kan det inte bli va?

2 portioner

4-6 potatis (beror helt och hållet på storleken på potatisar så klart, men ta potatis så mycket potatis du vill ha helt enkelt! ;-)
ca 75 gr kassler/person
2-3 rårivna morötter
1-2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
mango chutney (någon matsked brukar räcka

Gör så här:

1. Skala och skriva potatisen tunt. Lägg potatisen i en ungsform och häll över lite olja och valfria kryddor. Sätt in i 225 gr varm ugn och stek i 30-45 minunter. Rör runt under tiden så att de blir jämt stekta.
2. Skiva kasslern tunt och riv morötterna.
3. Blanda creme fraichen/turkiska yoghurten med mango chutney. Smaka av med lite salt och peppar om du tycker det behövs.
4. Lägg upp på varsin tallrik och hugg in! ;-)

Smaklig måltid!

Reklam:

Tinas vegetariska lasagne

När det gäller vegetarisk lasagne finns det hur många som helst att välja på. Men detta, som ursprungligen kommer från pickipicki (uppdaterat: hennes sida finns tyvärr inte kvar) är vår stora favorit och hänger fortfarande med. Det har blivit några mindre ändringar genom åren, men det mesta är fortfarande samma som originalreceptet. Låt mig presentera; Tinas vegetariska lasagne.

Och du, gör den med färska lasagneplattor så blir den om möjligt ännu godare.

Tinas vegetariska lasagne

Tinas vegetariska lasagne

2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 morötter, grovt rivna

1 burk krossade tomater
1 dl vatten (häll vatten i burken med krossade tomater och “skölj ur” så att du får med allt tomatkross)
2 tsk vinäger (eller 1 dl rött vin)

1 grönsaksbuljongtärning
1 msk socker
salt, peppar, örtkryddor

500 g keso

12 lasagneplattor (eller 1 -2 paket färska plattor)

2-3 dl riven ost
1 kula mozzarella
ev. mjölk

till servering:
sallad
ytterligare krispiga grönsaker

såhär lagar du det

Fräs löken i lite olja tills den är mjuk. Häll i morötterna och fräs lite till.

I med krossade tomater, vatten, vinäger och kryddor, låt puttra i 10 min.

Dra av från plattan och rör i keso (får inte koka). Varva plattorna med röran i en form (fördelade halva mozzarellan i ett av lagren). Strö över osten.

Grädda i 225 grader i 30-40 minuter om du har torkade lasagneplattor ELLER
15-30 minuter om du kär med färska plattor. Häll eventuellt på en skvätt mjölk om du upplever att det blir torrt.

Tinas vegetariska lasagne

Tips: Den fungerar utmärkt att frysa in i lagom portioner och använda i lunchlådan.

Reklam:

Enchiladas med grillad kyckling

Enchiladas

Det här är en snabblagad rätt som vi gör ganska ofta här hemma eftersom det också blir väldigt gott. Man kan naturligtvis variera detta i alla oändlighet, men just så här gillar jag det.

3-4 pers
8 st Soft tortillas (av den mellanstora varianten)
1 grillad kyckling
1-2 tomater
tacosås i den styrka man gillar
riven ost

Dela kycklingen i småbitar och hacka tomaterna. Fyll varje enchiladas med en blandning av kyckling, tomathack, sås och riven ost. Vik ihop och lägg i en ugnsfast form. Värm i ugnen, 225° till de är genomvarma och har fått lite färg.

Servera med en sallad, tacosås och creme fraiche.

Reklam:

1 2 3 4 5