Aldrig mer såser som skär sig..

Vill börja med att tacka för all respons på mitt problem med såsen som skar sig, som tack delar jag nu med mig här i inlägget “Aldrig mer såser som skär sig..”.

Jag har talat med folk och läst vad ni gissat och faktiskt lärt mig en hel del.

Varför en sås skär sig beror på flera saker

– fettets temperatur

– vilket fetthalt det är

– hur kraftigt man vispar

Den vetenskapliga förklaringen

“Vatten och vinäger är vattenlösligt och löser sig normalt inte med fett. Fett hör till en grupp som kallas lipider. Lipiderna är olösliga vatten men lösliga i opolära lösningsmedel. Ägg innehåller emulgeringsmedel som förhindrar att fettdropparna flyter ihop. Proteinerna från ägget lägger sig runt fettdropparna och detta medför att fettdropparna kan blanda sig med vattenlösningen vid kraftig vispning. Om fettet är för varmt när det blandas med ägget denaturerar proteinerna i ägget och dessa kan då inte lägga sig runt fettdropparna. Detta medför att såsen skär sig. Om man tillsätter något kallt, som t ex isbitar eller mjölk, kan proteinerna i vissa fall återgå till normalt tillstånd och såsen blir förhoppningsvis som den ska.”
Umeå Universitet – http://school.chem.umu.se/Experiment/P77

Aldrig mer såser som skär sig..

Lösningar på såser som skär sig

– Testa att hälla något kallt i såsen (mjölk, isbit, vatten) och rör om/vispa ordentligt.

– Testa att reda såsen med lite Maizena eller vanligt mjöl.

bearnaisesås

Tips & Trix för din sås

– Om du gör en sås med mycket olja (exempelvis Camillas vitlökssås), tillsätt oljan i en svag stråle, samtidigt som du vispar/rör. Häller du i allt försnabbt kommer såsen antingen att skära sig eller tappa sin konsistens.

– Att en Bearnaisesås skär sig beror nästan alltid på för hög värme. Om du ser att den börja skära sig, ta genast bort kastrullen från värmen. Vispa sedan i lite kallt vatten eller en isbit.

– Om en sås, som i mitt fall, ska innehålla både grädde och vinäger riskerar såsen att skära sig oavsett fetthalten på grädden. Genom att tillsätta lite mjöl i grädden och försiktigt värma detta innan man tillsätter vinägern elimineras risken.

– Är det en stor mängd sås du ska göra, vispa alltid ut mjölet i en mindre mängd vätska först. Därefter häller du försiktigt ner det i övriga såsen.

– Läs på förpackningen, är grädden eller crème fraichen verkligen kokbar?

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad

Recept till olika såser

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad – I det här inlägget lär du dig hur du gör en perfekt rödvinssås

Enkla såser till kött och fisk >> I det här inlägget hittar du grundrecept på bechamelsås, Dragonsås till kött och Balsamicosås till kyckling/kalkon.

Falsk bearnaisesås – strunta i smöret och gör den här underbara såsen du knappt kan misslyckas med.

Grundrecept på tomatsås på färska tomater

Sådär, jag hoppas att även ni har lärt er något användbart :)

Reklam:

Mindre lyckad rabarberpaj

För ett tag sedan testade jag ett recept som jag hade läst om i Buffé. Bilden på rabarberpajen var ju bara sååå läcker. En rabarberpaj med jordgubbsmaräng bara måste jag testa! Det kan ju liksom inte bli fel. Ack så fel det kunde!

Krånglig och bökig att göra, bara det är ett minus [särskilt när resultatet inte blir så värst gott!]. Sedan så vette tusan hur ICA bar sig åt för att inte få sin maräng helt illrosa som min blev. Dessutom så brändes marängen om man följde instruktionerna och gräddade pajen i 250 gr. Hivade ut pajen, petade bort den brända marängen och sänkte värmen till 150 gr och gräddade klart pajen.

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng

Bildbevis på den allt annat än vackra pajen… Receptet kommer garanterat inte att sparas i min receptsamling. Usch, fy och blä! Så mitt tips är att gör något annat med din rabarber och dina jordgubbar.

Reklam:

Bagels café och catering i Malmö

Som jag berättade förra lördagen försökte jag få med mig Camilla och hennes sambo till Bagel caféet, som konstigt nog hade stängt. Så jag har gått och varit sugen på bagels sedan dess. Men så igår lurade jag med mig Sandy dit.

Seafoodbagel

Själv valde jag en dubbel Seafood med “Krabba, räkor, ägg & majonnäs” för 58 kr. Den var lika ljuvligt god som vanligt!

Grandmas bagel

Sandy körde med en enkel Grandma´s, “Hackat ägg med purjo & majonnäs” för 36 kr. Jag bad henne att recensera maten och hon funderade en stund innan hon svarade:
– God.

“Bagels café och catering” är ett ställe som jag varmt kan rekommendera. Bättre bagels än såhär kan man nog inte få någonstans!

Reklam:

Receptefterlysning – mjuk kaka i långpanna?

Vid något svagt ögonblick så lovade jag alla mina elever att jag skulle bjuda på fika i nästa vecka. Det är väldigt många elever vi pratar om…

Behöver därför förslag på någon mjuk kaka som man kan baka i långpanna, alltså en stor långpanna, inte de de fjuttiga som är ca 20×30 cm.

Posta gärna era favoritrecept som en kommentar! Återkommer när jag har bakat med vilka kakor det blev. :o)

Reklam:

Bagels, fika och sushi

Igår var CamillaK.com i Malmö tillsammans med sin sambo. Skulle ut och fika och jag hade givetvis planerat in att vi skulle besöka ett av mina favoritställen Bagel caféet [uppdaterat: som numera är stängt]. Enligt hemsidan skulle de ha öppet till kl 16 på lördagar, men när vi kom dit strax innan kl 14 så satt det en lapp på dörren om att de hade stängt kl 13. Eh? Det där tyckte jag inte alls om! Tummen ner alltså!

Så vi gick till Lillatorg istället. Fanns gott om sittplatser inne på Gökboet så vi slog oss ner där, vilket blev dagens andra besvikelse. Av de färskpressade juicerna hade de bara två sorter kvar. I kakväg stod där en djupfryst äppelkaka (som nog bara stod där för att håna kunderna, för haha, den här kan ni inte välja), en bit chokladkaka och några blåbärsmuffins. Så när det väl var min tur att välja fanns det bara blåbärsmuffins kvar. Smaken var okej, men med tanke på priset kunde de väl sett till att formen var fylld ordentligt. Hur svårt kan det vara att ha ett flak Delicatokakor under disken att ta upp när allt annat är slut? Så tummen ner för Gökboet!

Men det var iaf jättekul att få träffa Camilla och hennes sambo och fikatimmen fullständigt flög iväg!

På vägen hem bestämde jag mig för att gå en extra promenad och sedan handla sushi från favoritstället med mig hem.

Så jag gick till Samurai och hämtade hem mat.

Sushi

Nyhet sedan förra gången jag handlade där var att även de börjat med klet i sina rullar. Måste vara en innegrej, men det var gott iaf.

Sydsvenskan hade nyligen en test av sushiställen i Malmö och de gillade inte alls Samurai, men jag tycker att de har fel. Bitarna är rejäla och där är rikligt med både fisk och ris. Dessutom är personalen trevlig, vilket aldrig är fel.

Prismässigt tycker jag att de ligger bra till:
Big Samurai – Nigiri och 6 Sjögräsrullar 95 kr
Värnhem Deluxe – 10 Nigiri och 10 Sjögräsrullar 145 kr

Dock så måste jag gnälla på en sak, varför har ni inte kvar 16-bitarsmenyn?! Hoppet mellan 13 och 20 är lite väl stort. Påpekade detta i butiken och fick till svar att de inte längre hittade perfekta lådor till det. Använd en större låda då, säger jag.

Wakamie

De har även två olika sallader man kan välja och den här gången valde jag Wakamie som kostar 29 kr. Är någon form av sjögräsgegga som faktiskt är god :)

Men som sagt, detta är ett av mina favoritställen.

Reklam:

1 2 3 4 5