Ljuvliga ostar

Vi var på Saluhallen i Malmö tidigare i år och passade på att fixa makens födelsedagsmiddag på Möllans ost. En underbar ostbricka med ljuvliga ostar. Njutning i varje ost och jag blir genuint matlycklig av det!

För visst är ost underbart! Eller vad tycker du?

.. sen glömde jag fotografera alla kexen, vindruvor och annat. 😔 Men jag vill ändå skriva om detta, mest för min egen skull så att jag garanterat kommer ihåg vilka ostar jag vill köpa igen!

Ljuvliga ostar

🧀 Ostarna vi köpte var följande, med beskrivningen från Möllans ost:

⚈ Delice De Bourgogne Fromageri
Ljuvlig triple crème-ost från Bourgogne! Fantastiskt krämig, gräddig, len och ganska mild vitmögelost som har fått lite extra grädde tillsatt i ostmassan.

⚈ Chaumes CPE
En läcker rödkittost med vackert röd skorpa på pastöriserad komjölk. Ganska mild i stilen och härligt gräddig i konsistensen.

⚈ Thunderstorm
Det är en hårdost med krämig konsistens och omkring sju månaders lagring, med mjukt nötig, fyllig och fruktig smak, som en blandning av Kaltbach creamy och Appenzeller.

Ljuvliga ostar

⚈ Pecorino Moliterno
Här har vi en riktigt välsmakande, fyllig Pecorino-ost från Sardinien. Dessa ostar är något större i storlek än traditionella Pecorino-ostar och blir därför inte lika torra i konsistensen som många andra. Här har vi en härlig sälta, nötighet och fyllighet som bara en riktigt välproducerad pecorino-ost uppnår efter en längre tids lagring!

⚈ Manchego DOP
Denna smakrika spanska ost kommer från La Mancha och görs av fårmjölk. Det är en pressad hårdost som fått mogna i formar klädda med espartogräs som lämnar sina klara avtryck på osten och skänker dess yta ett vackert mönster.

⚈ Roquefort Crouzat AOP
Bra smak och krämighet! Helt hantverksmässigt tillverkad. Den tillverkas av opastöriserad fårmjölk och mognadsprocessen sker i naturliga grottor.

Ljuvliga ostar

🥂 I glasen:
Gardo Morris, Noble Riesling, 2017
Flaska 375 ml, 119:-
Nya Zeeland, Nr 2125

Nyanserad, mycket frisk, söt smak med inslag av apelsinmarmelad, honung, torkade aprikoser och citrus. Serveras vid 8-10°C till smakrika ostar, gärna kittostar och inte alltför söta bärdesserter.
Källa: systembolaget.se

Reklam:

Pankopanerad mozzarella

Det bästa som finns att göra med riktigt fin mozzarella är givetvis att bara äta den som den är, gärna tillsammans med solmogna tomater. Eller låta smälta ner över den perfekta pizzan. Men, här ska ni få ett tips på en supergod sak att göra, nämligen att pankopanera och stek/fritera till en krispig yta.

Pankopanerad mozzarella

Pankopanerad mozzarella
mozzarella
vetemjöl
ägg
panko

olja

TIPS: Just idag hade jag turen att använda riktigt lyxig Mozzarella di Bufala DOP, som har så mycket smak i sig. Men ibland står jag där med en sån här 10 kr:s billig variant jag köpt som smakar ganska exakt noll. Då är det bara att krydda upp den med färska örtkryddor i pankon, eller riven parmesan. Plötsligt blir det supergott ändå.


Skiva mozzarellan.

Vänd mozzarellan i mjöl, sen i uppvispat ägg och sist panko.

Stek i rikligt med olja så att det blir friterat på ytan.

Reklam:

Gusto – Italienska delikatesser

Reklam för Gusto – italiafoodmarket.com

Det här är något jag verkligen sett framemot att få sätta tänderna i. För efter ett år då jag knappt varit utanför dörren så fick jag möjlighet att faktiskt få smaka på Italien igen.

Marco och Sal är två napolitanska killar som brinner för att, trots pandemins framfart, sprida Italienska delikatesser från de bästa lokala tillverkarna. Målet är att det inte ska kosta mer att beställa på nätet än att besöka den lokala italienska marknaden.

Direkt från den italienska marknaden, härliga produkter

När jag öppnade lådan med godsaker visste jag knappt var jag skulle börja. Det finns så mycket jag vill göra och så mycket jag kommer att göra med detta. Men först på listan hamnade pizza.

Jag har ett minne, för några år sedan i Venedig. Denna vackra stad där allt verkar vara dyra restauranger för turisterna. Men äta måste man ju och vi hittade ett ställe och hade väl inga högre förväntningar, trots att tripadvisor rankat den högt. Men där inne fick jag en fantastisk pizza. Det var gul tomatsås på halva och röd tomatsås på andra halvan. Tomaterna var så smakrika och goda och mozzarellan smakade på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. Detta har jag haft i bakhuvudet sedan dess, men aldrig riktigt fått till..

Gör din egen tomatsås till pizza

Jag beställde en burk med gula tomater och en flaska med röda krossade/passerade tomater.

Jag använde halva den röda flaskan till 3 pizzor. Blandade med 1 tsk oregano, 1 tsk timjan, 1/2 tsk salvia och lite lökpulver. Sen bara att röra runt.

Gula söta tomater

De gula tomaterna mosade jag lite slarvigt med en gaffel och klippte lite slarvigt med en sax. Sen kryddade jag bara lätt med lite salt.

Världens godaste mozarella

Sen kom vi till Mozzarellan. Alltså.. jag har aldrig sett en liknande mozzarella med så mycket smak och härlig konsistens. Stora var de också!

Surdegspizza på gång

Pizzadegen hade jag förberett några dagar innan. Surdegsbollar som fått vila i kylen 2 dygn. Helt recept på detta finns här (längst ner i inlägget) >>

Surdegspizza med supergod pizzasås

Sen till den roliga delen, nämligen att trycka ut bottnen och lägga på godsakerna. Vi gjorde lite olika varianter för att alla skulle få sina önskemål, men detta är min.

Godare än såhär blir inte en pizza

Alltså.. jag tror inte ni förstår hur underbar denna pizzan var! Botten var krispig med fluffiga kanter. Tomatsåserna var lika goda som jag mindes dem från Italien. Mozzarellan var perfekt i konsistensen och smakade så gott. Lite lufttorkad skinka på det, som fick vara med i ugnen. Efter ugnen toppade jag med flingor av parmesan, rucola och färska tomater.

Bättre än såhär blir inte en pizza!

Gusto – italiafoodmarket.com

Jag kan ärligt säga att sakerna jag använt till pizzorna håller hög kvalité och var fantastiskt goda!

Här hittar du butiken och kan titta igenom vad de har i sitt sortiment:
italiafoodmarket.com

Reklam:

Briemackor med valnötter och honung

Då har vi kommit fram till vår tredje tapas-rätt i samarbete med Vinston (läs mer i slutet på inlägget).

briemackor

Briemackor med valnötter och honung
till 8 bitar

4 skivor grovt bröd
8 bitar brie
1 dl valnötter
olja
salt & peppar
honung
timjanblad

Sätt ugnen på 200 grader.

Fördela osten på brödskivorna. Grovhacka valnötterna och lägg på mackorna. Droppa över några droppar olja och krydda med lite salt och peppar.

Sätt in i ugnen ca 5 minuter, så att osten precis börjar smälta ihop.

När mackorna är ute ur ugnen, ringla över lite honung och krydda med färska timjanblad.

briemackor

Den här rätten passar utmärkt ihop med vinet:

Pata Negra Apasionado Verdejo Sauvignon Blanc Box
Artnr: 2127
Pris: 199 kr
Druva: 95% Verdejo, 5% Sauvignon Blanc
Doft: Fräsch intensiv doft av citrus, lime, tropisk frukt och örter. Smak: Fräsch och smakrik med toner av citrus, lime, tropisk frukt och örter.


Det här inlägget görs i samarbete med:

samarbete_vinston
https://www.vinston.se

Reklam:

Parmigiano Reggiano Night

Behövs det verkligen en speciell dag för att uppmärksamma parmesan? Inte i vårt hushåll iaf :) Men idag är det den dagen och vi passar på att fresta med lite parmesan-inspiration.

parmesan

Så enkelt och såå gott. Smörstekt sparris med hyvlad parmesan på toppen. Passar utmärkt som tillbehör till det mesta :)

 

parmesan

En variant av Tomatrisotton, fast utan mozarella och istället några deciliter riven parmesan.

 

parmesan

Parmigiano-Reggiano är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk, som fått sitt namn på grund av att osten först började tillverkas i trakten mellan städerna Parma och Reggio nell’Emilia i Emilia-Romagna i norra Italien.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Parmigiano-Reggiano

parmesan

Det finns få matvaror som slår en riktigt lagrad parmesan tycker jag.

 

parmesan

parmesan

Dubbelpanerad spättfilé (som det här receptet, fast skorpmjölet är blandat med riktigt finriven parmesan).

Reklam:

1 2 3 9 10