Tankar inför julfirandet

Julen närmar sig med stormsteg och det är en tid som många ser fram emot. Men för många av oss är det en enda stress. Avslutningar, uppvisningar, julkänslor, vinterkräksjuka, förkylningar och influensor, overaller och löss, insamlingar till fröknar och och. Kan ju ärligt säga att hur jag än försöker så har jag svårt att känna någon härlig julstämning.

Men jul kommer det att bli och jag hoppas innerligt att ni alla får en riktigt skön jul och hinner både varva ner och känna lite äkta glädje! Ta hand om er!

Tankar inför julfirandet och julmat

GOD JUL!

Reklam:

Smördegsbakelser med ost och kummin

Dessa gjorde vi som mingelmat tillsammans med glöggen på julafton förra året. Supergoda små smördegsbakelser som verkligen blev perfekta med glögg! Väldigt enkla att göra dessutom. Så detta spara nu undan till årets glöggmingel!

Smördegsbakelser med ost och kummin

🧀 Smördegsbakelser med ost och kummin

1 rulle smördeg ca 250 g
1 uppvispat ägg
50 g riven västerbottensost
1 tsk grovmortalde kumminfrön + 1 tsk hela frön

Sätt ugnen på 200 grader.

Rulla ut smördegsrullen.

Pensla smördegen med ägg och strö över osten och kummin.

Rulla smördegen från båda långsidorna in mot mitten. Pensla på lite ägg på insidan och tryck försiktigt ihop. Skär rullen i skivor, ca 1 ½ cm tjocka, och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Pensla skivorna med ägg. Strö över 1 tsk hela kumminfrön.

Grädda smördegsbakelserna mitt i ugnen i ca 12 min tills de är gyllenbruna.

Reklam:

Lussebullegröt

Lussebullegröt, som dottern döpte det till för något år sedan 🧡 Och jag förstår varför, för det smakar lussekatter. Och redan nu i November börjar dottern fråga om det inte är dags igen får våra lyxfrukostar!

lussebullegröt

Lussebullegröt

4 dl havregryn
5-6 dl vatten
1 paket saffran 0,5 g
gnutta salt
1 dl russin

till servering:
mjölk

Blanda havregryn och vatten med saffran och salt och låt koka upp. När gröten är nästan färdig tillsätter du russin och rör runt. Servera med lite mjölk.

Reklam:

Skånsk brunkål

Att jag efter sådär 20 års matbloggande fortfarande inte bloggat om ett recept på brunkål, när vi äter brunkål varje jul, kan tyckas märkligt. Men det har inte varit mitt område. Det brukade alltid vara mina föräldrar som stod för den delen, men för några år sedan föll ansvaret på mig istället. Mamma stod bredvid och tyckte väl inte att den smakade exakt som den skulle och jag gjorde väl inte “rätt” heller. Men förra julen fick jag äntligen till det, så som vi vill ha den. Lite större bitar, jag gillar inte de här finrivna varianterna. Både sött och syrligt och suveränt ihop med julskinkan. Så nu är familjereceptet äntligen nerskrivet med rätt mått; Skånsk brunkål.

skånsk brunkål

Brunkål

1 kg vitkål
salt
3 msk sirap
3 msk soja
5 dl skinkspad (eller buljong)
3 msk smör
salt
4 msk ättiksprit (12%)

Skär kålen i “lagom” bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av i durkslag så att kålen får ånga av.

Lägg kålen i en långpanna. Ringla över sirap och soja och rör runt. Häll på skinspadet/buljongen. Lägg på några klickar smör. Sätt in kålen i ugnen ca 1 timme 200 grader.

Smaka av med ättikspriten på slutet och rör runt ordentligt.

skånsk brunkål

Tips: Brunkål går bra att frysa.

Reklam:

Perfekt sous vide julskinka

Julen är över, men jag insåg att jag inte skrivit ett ord om perfekt sous vide julskinka. Men här kommer allt ni behöver veta om julskinkan inför kommande jular!

Perfekt sous vide julskinka

Julskinkan är superviktig för många på julbordet. Men en överkokt och torr julskinka gör ingen glad. Men nu ska ni få veta hur man lyckas med den perfekta saftiga julskinkan som dessutom blir mör. Genom att använda sous vide behåller du alla goda smaker i skinkan.

Perfekt sous vide julskinka, potatismos och grönsaker

Perfekt sous vide julskinka

67 – 71 grader
12 timmar (ca 4 timmar/kg)

frys in julskinkan

Frågor och svar om julskinka i sous vide

Fråga: Jag förstår fortfarande inte. Vilken skinka ska jag köpa egentligen?
Den som du bör använda till detta är rimmad okokt skinka.

Fråga: Hur många grader är perfekt?
Mannerström förespråkar 67-68 grader. Vill du få den klassiska julskinke-smaken bör du upp i 70-71 grader. Många förespråkar lägre än 67 grader, men det har jag själv inte testat och vill därför inte uttala mig om heller.

Fråga: Hur länge ska den vara igång?
Räkna ca 4 timmar/kg

Fråga: Ska nätet sitta kvar på skinkan?
Nätet håller för att sous videas och för att vara på säkra sidan att den håller samman tycker jag att du ska låta nätet sitta kvar.

Fråga: Hur får jag den typiska julsmaken på skinkan?
Lägg kryddor i påsen under sous vide-tiden. Typiska julkryddor är lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, morot och lök.

Fråga: Kan jag sous videa direkt i påsen jag köpte skinkan i?
Johan Hedberg på Matgeek på har julen 2021 varit i kontakt med Scan som hälsar att man kan köra deras påsar direkt i sous viden.

Köp billig julskinka och frys in

Vi köper ofta på oss skinkorna när de säljer ut efter jul. En skinkmacka smakar nämligen lika gott både innan som efter jul ;) Dessutom skär vi ner i bitar som vi sen använder till såväl pizza som pajer och gratänger.

sous vide julskinka

Såhär mycket el drar sous vide

Jag har fått många frågor kring hur mycket el olika hushållsapparater drar, speciellt sous videan när den står igång hela natten.

Det gick åt 2 kWh för att ha den igång i 12,5 timmar. Jag startade från iskallt vatten direkt från kranen. Om elen kostar i snitt 5 kr / kWh så kostade det alltså 2,0 * 5 = 10 kr.

Du kan läsa mer om elåtgång i en slowcooker / crockpot / brödrost här >>

Reklam:

1 2 3 25 26