Kyckling som får puttra i tomatsås blir både saftigt och lättlagat. Undertiden grytan puttrar hinner du både diska upp och duka.

kyckling i tomatsås

Kyckling i tomatsås med ris
till 3 portioner

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
smör
2 kycklingfiléer

1 burk krossade tomater (400g)
2 morötter
1 tsk socker
1 kycklingbuljongtärning
salt & peppar
1 tsk örtkryddor (gärna någon blandning typ franska örter eller örtagårdskrydda)
ca 2 dl vatten

gröna oliver

till servering:
sallad
ris

Skala och hacka vitlök och rödlök. Hetta upp en gryta med en rejäl klick smör och fräs löken.

Skär kycklingen i bitar och låt fräsa med löken. Skala morötterna och skär i slantar och lägg i.

Tillsätt krossade tomater, socker, kycklingbuljong och kryddor. Häll i några dl vatten så att såsen täcker kycklingen. Låt puttra under lock ca 30 minuter.

Servera grytan med ris och sallad.


Idag blir det ett recept på något som är jättelätt att göra och så gott. Passar perfekt som tillbehör till alla former av kötträtter, men speciellt till pulled pork. Får jag presentera syrad rödlök, både snyggt och gott.

syrad rödlök

Syrad rödlök

5 rödlökar

1 dl ättiksprit, 24%
4 dl strösocker
6 dl vatten

Blada ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret har löst sig. Låt svalna.

Skala och skär löken i tunna skivor. Häll vätskan över löken och ställ kallt några timmar innan servering.


Efter att ha besökt laktritsbutiken Lakridsroten i Stockholm hade jag lite nya saker att testa i köket. Satt och googlade efter lakritskaka och hittade denna hos Körsbärets kök, som i sin tur verkar ha fått det från boken Sötebröd från Brunkebergs Bageri. Däremot gillade jag inte tanken på kaffeglasyr utan valde att göra en chokladglasyr istället.

Resultatet blev en riktig lakritskaka med rejäl lakritssmak. Den är oehört maffig och mättande och efter en middag var det ingen av kvällens tre testpersoner som orkade äta upp bitarna de fått på sina tallrikar, trots att de intygade att kakan var riktigt god. Själv tänker jag äta upp lite av resterna strax iaf ;)

lakritskaka

Lakritskaka

100 g smör
200 g hackad mörk choklad

4 ägg
2 äggulor
200 g strösocker

75 g vetemjöl
15 g lakritspulver (mängden här är jättesvår att beräkna har jag lärt mig den hårda vägen. Har du lakritspulver så kan du ha i upp mot 25 g. Blandar du med saltlakritspulver som jag även testat ska du definitivt inte ha 25 g. Så börja med 10 g, rör om och smaka på smeten. Känner du ingen lakritssmak, lägg i lite till.)

50 g ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i chokladen till en jämn smet.

Vispa äggen, äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mjöl och lakritspulver och vänd ner i äggsmeten.

Häll i chokladsmeten under omrörning och vänd sedan ner ströbrödet.

Häll smeten i en smörad och mjölad form med löstagbara kanter, grädda i ca 30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten fortfarande, så känn efter med sticka. Låt svalna i formen.

lakridskaka

Chokladglasyr

1 dl vispgrädde
84 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör

Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner tillsammans med smöret och rör runt tills chokladen smällt. Låt svalna. Den ska fortfarande vara flytande. Fördela sedan över kakan.

Dekoration
8 turkiska peppar-karameller

Grovhacka dessa i en mortell och fördela över chokladglasyren.

Till servering
lättvispad grädde
blåbär

När det gäller bär så vill jag passa på att tipsa om Polaricas bär som är riktigt fina och goda.

polaricas

Polaricas blåbär, lingon och hjortron växer i skogarna och på myrarna i norra Sverige och är KRAV-märkta som bra ekologiska alternativ.

Polarica garanterar schyssta villkor för de utländska bärplockare som varje år arbetar på uppdrag av Polarica i Sverige.

Källa fotot ovan samt text: http://www.polarica.se/schysst/


Lakritsroten öppnade i Stockholm 2007 och har sedan dess växt och fått större och större sortiment. Jag har själv inte besökt butiken tidigare, men passade på för några veckor sedan när vi besökte Stockholm. Vilket sortiment säger jag bara! Det är inte billigt, vilket jag återkommer till senare i inlägget. Men först visar jag upp lite från butiken.

lakritsroten

Hyllan med saker för matlagning och bak, samt teer. Otroligt bra sortiment!

lakridsroten

Färdigförpackat godis av olika slag i alla möjliga prisklasser.

lakritsroten

Även litteratur om lakrits fanns det gott om.

lakritsshopping

Och givetvis fick en hel del följa med mig hem. Den stora Saltlakritspulver-burken för 69 kr (eller om det var 79 kr, minnet sviker mig) kändes bra i pris. Teet med en fantastisk doft av viol och lakrits kostade 79 kr för 100 g. Dock är det en burk av typen “målarburk” vilket gör den ganska jobbigt att öppna och stänga hela tiden. Köpte även lite choklad, bland annat Anthon Bergs Dark Chocolate Stick with Liquorice för 25 kr. Sen hittade jag samma på ICA Maxi för 9,50 kr. Snacka om att det blev bitter eftersmak på detta. Ja, jag kan köpa ett det är lite dyrare i specialbutiken, men jag känner mig faktiskt lurad.

Sammanfattningsvis vill jag säga att butiken är riktigt trevlig att besöka. Personalen är vänlig och bjuder gärna på lite smakprov när man står där. Men se upp med priserna, för vissa saker är verkligen hutlöst dyrt.

Lakritsrotenlakritsroten.se
Sveavägen 107
113 50 Stockholm


Dagens recept har vi hittat på Expresses sajt Mitt kök och deras 5:2 recept. Ett enkelt fiskrecept som passar perfekt som vardagsmat. Lägg gärna tid på att skala “riktiga” räkor till detta och fuska inte som vi gjorde här och använde räkor i lake. De blev helt enkelt allt för salta, så nästa gång ser vi till att tina räkor i god tid istället.

torskfilé med hackat ägg och räkor

Torskfilé med hackat ägg och räkor
till 2 portioner

300 g torskfilé
2 msk smör

räkröra:
2 dl skalade räkor
2 koka ägg
färsk dill
salt och peppar

till servering:
ångkokt grön sparris

Stek torsken i smör, på medelvärme. Salta och peppra.

Ångkoka sparrisen al dente.

Grovhacka ägget och de skalade räkorna och blanda med dill.

Servera torsken med sparris och räk- och ägghacket.

Källa: Receptet kommer ursprungligen härifrån, men är något ändrat, http://mittkok.expressen.se/recept/torskfile-med-hackat-agg-och-rakor/


Färs av olika slag är ett stående inslag här hemma på våra veckomenyer. Det går att variera i det oändliga och fungerar bra i lunchlåda även efter en vända i frysen allt som oftast.

Detta recept kommer ursprungligen från Tommy Myllymäki och Karin Andersson från Mitt Kök.

Köttfärslimpam ed pizzatäcke

Ingredienser:

500 gr blandfärs
1 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 tsk salt

Tomatsås och topping
2 dl passerade tomater
1 st gul lök, finhackade
1 st vitlöksklyfta finriven
2 tsk timjan
2 tsk pizzakrydda
socker, salt, svartpeppar
2 dl mozzarella i grova bitar
2 dl färska champinjoner, skivade
50 gr rökt skinka, i grova strimlor

Köttfärslimpam ed pizzatäcke

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser till köttfärslimpan och tryck ut köttfärsen i en ugnsfast form.

2. Fräs lök och vitlök i smör/olja tills den har mjuknat. Tillsätt därefter de passerade tomaterna samt kryddorna. Låt puttra in några minuter och smaka sedan av med salt, socker och svartpeppar.

3. Toppa din köttfärslimpa med tomatsås och fördela skinka, champinjoner och mozzarellaost över.

Köttfärslimpam ed pizzatäcke

4. Sätt in köttfärslimpan i ugnen, 200 grader, i ca 25 minuter.
Servera med pasta eller pressad potatis och sallad.

Köttfärslimpam ed pizzatäcke

Marias kommentar:
Ursprungsreceptet uppger att detta är 4 portioner. För vår del så räckte det till fler portioner. Vi åt två vuxna och ett barn (5 år) och det var mer än hälften kvar).

En lite annorlunda köttfärslimpa som jag tyckte blev himla god med toppingen. Dottern tyckte det var märkligt och ville inte alls ha någon topping på. Maken tyckte väl att det var ok, men inte så mycket mer än det.

Next Page »